Minska svinnet och ät nyttigare – på samma gång!

Matlådans dag har blivit uppmärksammad de senaste åren som ett initiativ av ICA. Syftet är att uppmärksamma vad alla kan göra för att tillsammans minska matsvinnet. 

Goda matvanor ger god hälsa

I Sverige har forskning visat att matvanor kan rädda liv. Det är framförallt risken för hjärt – kärlsjukdomar som minskar genom att äta nyttig mat.

Att äta nyttig mat kan kännas utmanande när det är en själv som ska laga maten. För att enkelt komma igång med matlagning hemma kan det vara skönt att följa recept och andra rekommendationer. En studie från Lunds Universitet har räknat ut att om fler svenskar skulle följa de nordiska näringsrekommendationerna för mat skulle Sverige spara upp till 53 miljarder kronor! 

6 tips för hur du kan följa de nordiska näringsrekommendationerna

Öka intaget av frukt och grönt

Rekommendationen är att äta minst 500 gram per dag. 

Använd fullkorn i maten framför vanliga alternativ

Pasta, ris och bröd finns alla som fullkornsalternativ. 

Ät mer fiber

Chiafrön är en utmärkt fiberkälla och busenkelt att använda som ett fibertillskott i din matlagning. 

Minska ditt intag av socker

40% av befolkningen äter idag för mycket socker. Prova att äta en frukt nästa gång sötsuget uppstår. 

Minska på mättat fett

Mättat fett är en ledande orsak till hjärt- kärlsjukdomar. 8 av 10 svenskar får i sig för mycket av det.

Ät fisk oftare

Rekommendationen är att äta fisk minst två gånger i veckan. Lax är en utmärkt källa för nyttiga och omättade fetter.