Nationalpark

Skydda din nationalpark – men skydda dig själv först

Den 24e maj varje år uppmärksammas Europas nationalparker. I Sverige finns 30 nationalparker. 16 st av nationalparkerna finns i den södra delen av landet, räknat från Ängsö i Västmanland och nedåt i landet. 
Av de 16 sydligare parkerna återfinns 9 av dessa i högriskområden för TBE- smittade fästingar. Hitta din nationalpark på Svenska turistföreningens hemsida.

Här får du råd om hur du skyddar dig själv från fästing och vad du ska göra vid ett fästingbett. 

Fästingar i din nationalpark

Fästingen är ett spindeldjur som återfinns bland våtmark, gärna sittandes på ett längre grässtrå. Den sitter bland grästopparna i väntan på ett värddjur att bita sig fast i. Tidigare trodde man att fästingen blev aktiv först när våren blommade ut, men nya rön har visat att fästingen är aktiv redan från det att temperaturen når 5 plusgrader. Fästingen kan alltså bli aktiv redan från februari. 

Flest fästingar finns det runt landets ostliga delar, men utbredningsområdet har ökat och fästingen återfinns nu i mitten av landet samt i landets västligare delar. Det har även upptäckts TBE smittade fästingar i Skåne de senaste åren. 

TBE- fallen fortsätter att öka

Runt 2% av alla fästingar bär på TBE (Fästingburen hjärninflammation). Sjukdomen är obotlig och en tredjedel av alla smittade upplever svåra symtom. Antalet fall har på kort tid ökat enormt. I Västra Götaland har fallen fördubblats mellan 2020 och 2021, exempelvis. 

Om du är TBE vaccinerad har du ett fullgott skydd mot TBE och behöver inte vara orolig. Vi finns tillgängliga för dig som ännu inte hunnit vaccinera dig. Du kan besöka oss i Tyresta Nationalpark på helgerna, klicka här och se vilka andra hållplatser du kan besöka oss och vaccinera dig mot TBE. 

Fästingbett, så ska du göra!

Om du blivit biten av en fästing finns det åtgärder att ta. 

Om fästingen sitter kvar ska du: 

  • Använda en pincett 
  • Ta tag i fästingen och långsamt dra ut den. Se till att ta tag om fästingen så nära huden som möjligt. 
  • Oroa dig inte för om en liten del av fästingen blir kvar, kroppen stöter bort det av sig självt. 
  • Tvätta området kring bettet med desinfektionsmedel.

När fästingen är borttagen bör du hålla kolla runt bett-området. Om en röd ring uppstår ska du ta kontakt med din närmaste vårdcentral, då det kan vara ett tecken på borrelia, en annan fästingburen sjukdom. 

Som vårdgivare har vi uppmärksammat fästingens utbredning. Du kan besöka oss i nationalparken Tyresta i Stockholm. Vi är där varje helg och erbjuder TBE- vaccin för de som ska ut i skogen och njuta av naturen.