resevaccin (2)

Resevaccin: Se över ditt reseskydd

Att resa världen runt kan vara en underbar upplevelse, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella hälsorisker som kan uppstå i olika länder. En av de viktigaste åtgärderna är att skydda sig mot sjukdomar som inte är vanliga i ens hemland genom att ta resevaccin. I denna artikel kommer vi att gå igenom tre viktiga resevaccin som ofta rekommenderas för resenärer: Hepatit A+B, Kolera och Japansk encefalit.

Hepatit A+B

Hep A och B är virussjukdomar som sprids genom förorenat mat och vatten samt genom sexuell kontakt. Hepatit A ger symtom som feber, illamående, kräkningar och gulsot. Hepatit B kan orsaka leverskador. Båda sjukdomarna kan förebyggas med vaccination.

Innan du reser till länder med risk för hepatit A eller B är det viktigt att kontrollera att ditt vaccinskydd är uppdaterat. I Sverige ingår hepatit B-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för de flesta som är födda efter 1970. Dock har inte hepatit A-vaccin lika hög vaccinationstäckning bland allmänheten. Vaccin mot hepatit A+B rekommenderas särskilt för resor till Asien, Afrika och Sydamerika. Vi hjälper dig ta reda på om det är aktuellt även för resor till andra regioner.

Kolera

Kolera är en allvarlig diarrésjukdom som sprids via förorenat vatten och mat. Sjukdomen kan leda till svår uttorkning och kräver snabb behandling. Kolera-vaccin finns, men det ger ett kortvarigt skydd och är inte helt effektivt mot alla kolera-varianter.

Vaccination mot kolera kan vara relevant vid resor till områden med hög risk för smitta, exempelvis under en epidemi. Det är dock viktigt att även följa strikta hygienrutiner och undvika förorenat vatten och mat för att minimera risken för infektion.

Japansk encefalit

Japansk encefalit är en virussjukdom som sprids genom myggbett och kan leda till hjärninflammation. Sjukdomen är främst förekommande i Asien och rekommenderas för resenärer som besöker landsbygdsområden under regnperioden.

Vaccination mot japansk encefalit kan vara lämpligt för resor till områden med hög risk för smitta, men är inte nödvändigt för alla resenärer. Det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder mot myggbett, som att använda myggmedel och bära kläder som täcker huden.

Ta ditt resevaccin dig hos Legehuset

Vi erbjuder prisgaranti på samtliga av våra vaccin. Dessutom ingår en lojalitetsrabatt om du väljer att genomföra hela grundvaccinationen av respektive vaccin hos Legehuset. Legehuset har idag 7 olika kliniker runtom i landet. Vi finns i Stockholm, Göteborg, Linköping och Örebro. Vi kommer även att vara tillgängliga via våra mobila enheter – Vårdbussarna. Boka ditt resevaccin hos oss – Prisvänligt och tillgängligt.

Boka tid på någon av våra kliniker här.

Se aktuellt körschema för Vårdbussarna här.

Sammanfattning resevaccin

För att säkerställa en trygg och hälsosam resa är det viktigt att uppdatera sitt vaccinskydd och ta hänsyn till rekommendationer för specifika resmål. Hepatit A+B, kolera och japansk encefalit är tre vacciner som kan vara relevanta beroende på resans destination och omständigheter. Utöver vaccination är det också viktigt att följa goda hygienrutiner, undvika förorenat vatten och mat samt skydda sig mot myggbett för att minimera risken för infektion. Om du behöver svar på frågor kring ditt resmål och vilka vaccin som är aktuella är du välkommen att ringa vår kundtjänst på 010 550 26 00 och få hjälp av en av våra sköterskor.