allergier

Allergier och fästingar – Så håller du dig frisk när våren kommer

Våren närmar sig och med den kommer inte bara solsken och varmare temperaturer utan också en mängd förändringar som kan påverka din hälsa. Pollen-allergier, TBE och hormonella förändringar är bara några av de utmaningar som våren kan medföra. Men hur kan man hålla sig frisk under våren och undvika dessa problem? Här är några tips för att ta itu med de vanligaste hälsoproblemen under våren.

Pollenallergier

Pollenallergi är en av de mest vanligaste allergier som finns och påverkar många människor under våren. Symptomen kan variera från milda till allvarliga och inkluderar nysningar, klåda i ögonen, rinnande näsa och andningssvårigheter. Men det finns sätt att minska risken för att drabbas av allergiska reaktioner.

En viktig åtgärd är att hålla fönster och dörrar stängda under pollensäsongen. Att undvika att vistas utomhus under de tidpunkter då pollenhalten är som högst kan också hjälpa till att minska risken för allergiska reaktioner. Att tvätta händerna och byta kläder efter att man varit utomhus kan också hjälpa till att minimera mängden pollen som man utsätts för och minskar på så vis dina allergier och dess symtom.

För de som lider av pollenallergi finns det också läkemedel som kan hjälpa till att lindra symptomen, såsom antihistaminer, nässprayer och ögondroppar. Men det är viktigt att rådfråga en läkare innan man tar några mediciner.

TBE

TBE, tick-borne encephalitis, är en sjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka allvarliga neurologiska skador. TBE är vanligt förekommande i skogar och andra grönområden under vår- och sommarmånaderna.

För att undvika att drabbas av TBE är det viktigt att undvika fästingbett. Användning av insektsmedel och bär av långärmade kläder kan hjälpa till att minska risken för att bli biten av en fästing. Det är också viktigt att söka medicinsk hjälp om man upplever symptom som feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet efter att man varit i ett område där TBE är vanligt förekommande.

Det finns också vacciner mot TBE som kan minska risken för att drabbas av sjukdomen. Men det är viktigt att rådfråga en läkare innan man tar något vaccin.

Hormonella förändringar

Sköldkörteln spelar en avgörande roll i vår ämnesomsättning och påverkar vår vikt, energinivå och allmänna hälsa. Under våren kan förändringar i miljön och vårt dagliga liv, såsom förändringar i kosten, sömnmönster och stressnivåer, påverka sköldkörtelfunktionen.

För att hålla sköldkörteln frisk och fungerande på rätt sätt är det viktigt att äta en hälsosam och varierad kost med tillräckligt med jod och selen, som är viktiga näringsämnen för sköldkörteln. Att minska stressnivåerna genom regelbunden motion och avslappningsövningar kan också bidra till att hålla sköldkörteln i form. Om du misstänker att du har problem med sköldkörteln, bör du söka råd från en läkare för en professionell bedömning och behandling.

Preventiva vårdtjänster hos Legehuset

Legehuset har tre kliniker i Stockholm: Tyresö Centrum, Kista Galleria och Hammarby Sjöstad. Vi har också kliniker i Göteborg på Nordstan och Heden, samt i Linköping och Örebro. Du kan boka tid för hälsokontroller, vaccinationer, utfärdande av läkarintyg och blodanalyser genom att ringa vår kundtjänst på 010-550 26 00 eller besöka vår hemsida. Vi arbetar hårt för att ge våra patienter den bästa möjliga vården och hjälpa dem att hålla sig friska och aktiva. Välkommen in.