Hormoner

Hormoner – Så hjälper en god kost

Hormoner är kemiska budbärare som skickar signaler i kroppen för att reglera olika funktioner. När våra hormonnivåer är obalanserade kan det orsaka en mängd olika hälsoproblem, inklusive trötthet, viktökning, sömnproblem och humörförändringar. En viktig faktor som påverkar våra hormonnivåer är kosten vi äter. En hälsosam kost kan hjälpa till att balansera våra hormoner och förbättra vår allmänna hälsa. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på hur en god kost kan påverka dina hormonnivåer.

Viktiga näringsämnen för hormonhälsa

Att äta en varierad och näringsrik kost är avgörande för hormonhälsa.

Här är några viktiga näringsämnen som kan hjälpa till att balansera dina hormoner:

 • Protein – Proteiner är viktiga byggstenar för våra kroppar och kan hjälpa till att öka produktionen av hormoner som exempelvis tillväxthormon.
 • Hälsosamma fetter – Hälsosamma fetter som omega-3 och omega-6 är viktiga för hormonproduktion och inflammation i kroppen.
 • Fibrer – Fibrer hjälper till att eliminera överskott av hormoner från kroppen och bidrar till en hälsosam tarmflora. Vitaminer och mineraler –
 • Vitaminer och mineraler som D-vitamin, magnesium och zink kan hjälpa till att balansera hormoner och förbättra vår allmänna hälsa.

Fördelar med en hälsosam kost för hormoner och deras hälsa

Att äta en hälsosam kost kan ge en mängd olika fördelar för hormonhälsa.

Här är några av fördelarna:

 1. Förbättrad insulinresistens – En hälsosam kost kan hjälpa till att förbättra insulinresistensen, vilket minskar risken för diabetes och andra hälsoproblem.
 2. Minskat östrogenöverskott – En hälsosam kost kan bidra till att minska överskott av östrogen i kroppen, vilket kan minska risken för bröstcancer och andra hälsoproblem.
 3. Förbättrad sköldkörtelfunktion – En hälsosam kost kan hjälpa till att balansera sköldkörtelhormoner och förbättra sköldkörtelfunktionen.
 4. Minskat stress – En hälsosam kost kan hjälpa till att minska stressnivåerna i kroppen, vilket kan förbättra hormonbalansen.

Hälsosamma livsmedel för hormoner och deras hälsa

Att inkludera hälsosamma livsmedel i din kost kan hjälpa till att balansera dina hormonnivåer och förbättra din allmänna hälsa. Här är några livsmedel som kan vara särskilt fördelaktiga för hormonhälsa:

 • Broccoli – Broccoli innehåller ämnet sulforafan som kan hjälpa till att minska östrogenöverskott i kroppen.
 • Avokado – Avokado är rik på hälsosamma fetter som kan hjälpa till att öka produktionen av hormoner som testosteron.
 • Feta fiskar – Feta fiskar som lax och tonfisk är rika på omega-3-fettsyror som kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen och främja hormonproduktionen.
 • Nötter och frön – Nötter och frön som mandlar, solrosfrön och pumpafrön är rika på proteiner, hälsosamma fetter och fibrer som kan stödja hormonhälsan.
 • Gröna bladgrönsaker – Gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål är rika på näringsämnen som D-vitamin och magnesium som kan hjälpa till att balansera hormonerna.

Hormoner och kost går hand i hand

En hälsosam kost är avgörande för hormonhälsa och kan hjälpa till att balansera våra hormonnivåer och förbättra vår allmänna hälsa. Att inkludera livsmedel som är rika på protein, hälsosamma fetter, fibrer, vitaminer och mineraler i din kost kan ge dig fördelar för hormonhälsan. Om du är osäker på vilken kost som är bäst för dig och din hormonhälsa, kan du alltid rådfråga en legitimerad dietist eller hälsoexpert.

Besök Legehuset för att ta reda på mer om dina hormonnivåer

På Legehuset erbjuder vi Hormonkollen som del av vårt utbud av blodanalyser. Via Hormonkollen får du inblick i dina hormonnivåer och verktygen för att korrigera dessa om någon av hormonerna är i obalans. Du kan besöka en av våra kliniker i Tyresö Centrum, Kista Galleria, Hammarby Sjöstad, Nordstan, Partille, Linköping eller Örebro.

Våra hälsokontroller inkluderar även markörer som är direkt kopplade till din hormonhälsa. Här kan du läsa mer om våra hälsokontroller.