Det här behöver du veta om vaccin och sjukdomar inför din utlandsresa.
Under hösten ökar antalet bokade utlandsresor bland svenskarna. Under vintern passar många av oss på att ta en något längre semester, ofta till resmål till de sydliga delarna av världen. Inför resa är det rekommenderat att man ser över sitt skydd mot sjukdomar.
När ska jag börja vaccinera mig inför en utlandsresa?
Det är bra att börja i god tid. Du kan höra av dig till oss redan samma dag som du bokat din resa – så hjälper vi dig att lägga upp vaccinationer i god tid till din resa. Vissa vaccin tar tid innan du får ett skydd och du kan behöva ta flera doser, varav det är viktigt att se över sitt skydd i god tid.
Jag blev vaccinerad mot sjukdomar i skolan, räcker inte det?
Det beror på olika faktorer. I grundskolan blir alla barn vaccinerade i enlighet med barnvaccinationsprogrammet. Grundvaccinationen ger inte skydd livet ut. Det bör fyllas på vart 20:e år för att säkerställa att du har ett fullgott skydd. Grundvaccinationen ger skydd mot difteri, stelkramp och polio.
Inför en utlandsresa är det bra om du även ser över ditt skydd för sjukdomarna mässling, påssjuka och röda hund. Vaccinet mot dessa sjukdomar är ett kombinationsvaccin. Du får skydd mot alla tre sjukdomar genom ett och samma vaccin.
TBE vaccination – Är det aktuellt på hösten?
Ja. TBE säsongen varar längre än över sommaren. Eftersom viruset sprids via fästingar är TBE säsongen igång så länge fästingen är aktiv. Från fem plusgrader och uppåt är fästingen aktiv. TBE är därför
Om du besöker ett riskområde är det rekommenderat att du är vaccinerad. Hösten är en populär säsong för friluftslivet och det kan vara matnyttigt att veta att även under hösten finns det en risk att smittas med TBE.
Jag är osäker på vilka vaccin jag har fått under livet, hur håller jag koll?
Fråga din tidigare vaccinatör ifall de har kvar uppgifter om dina tidigare vaccinationer. Om det finns möjlighet kan du även fråga dina föräldrar om vilka vaccin du har fått under din barndom, utöver de i barnvaccinationsprogrammet. Om du är mycket osäker och inte heller vet om du fått grundskyddet under din skolgång kan du på Folkhälsomyndighetens hemsida se en tabell över nuvarande och tidigare vaccinationsprogram i Sverige.
Jag ska till söderut i världen. Vilka vaccin är aktuella för min resa?
Det beror på. Läget kan vara lika men även skilja sig mycket bara från land till land. Gå in på ditt resmåls ambassadhemsida och sök efter aktuella rekommendationer för vaccinationer.
Det kan även skilja sig mellan olika delar av landet med. Exempelvis skiljer det sig ofta mellan landsbygden och de mer centrala delarna av ett land i vilken risk det finns för sjukdomar.
Överväg även utifrån vad syftet med ditt besök är. Om du ska arbeta på landsbygden under en längre tid ska du inte överväga risker som att du besöker landet under en charteresa. Beroende på vilken slags resa det är krävs olika planering inför resan. Börja därför i god tid.
Jag har något av följande:
- Allergi
- Graviditet
- Hög ålder
- Underliggande sjukdom
Om något av ovanstående passar in på dig är det bra om du informerar oss om det i förväg. Då kan vi vägleda dig i vilket skydd du behöver. Här kan du boka en tid för vaccination.
Se här vilka sjukdomar som är aktuella att vaccinera sig för om du ska resa till utlandet.
- Gula febern
- Hepatit A
- Hepatit B
- Japansk hjärnhinneinflammation
- Kolera
- Meningokocker
- Rabies
- Tyfoidfeber
Besök Legehuset
Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.