Fördelarna med att sola

Sola på – det är nödvändigt!

När det kommer till att sola är det många som anser att det är fantastiskt skönt. På andra sidan myntet finns det människor som helst undviker direkt kontakt med solen. Alla har inte samma förutsättningar för att njuta av det varma vädret, vilket självklart påverkar ens egna uppskattning av solen och värmen.

Men att sola har sina hälsofrämjande effekter på oss. Att sola för mycket har dock negativa effekter på vår hälsa. Vart går egentligen gränsen mellan hälsosamt solande och hälsofarligt solande?

Fördelarna med att sola

Länge ansågs det att den enda hälsofrämjande effekten av solning var kroppens förmåga att ta in D-vitamin från solen. Men på senare år har forskning visat att solen och värmen har många fler hälsofrämjande effekter.

Ett spännande fynd är att solen har direkta konsekvenser på vår dygnsrytm. Exponering inför solen leder till en friskare sömn då solen bland annat gör att kroppen skapar mer melatonin och serotonin. Båda dessa hormoner spelar stor roll för vår sömn och ett tillskott är bra för oss.

Regleringen av dygsrytmen, som solen föranleder, har också visat sig vara effektiv i att bekämpa cancercellers framväxt i kroppen.  

Vikten av solexponering

Att få tillräckligt med solljus är nödvändigt för kroppen. D-vitamin är ett livsnödvändigt hormon som kroppen får genom solljus och D-vitamin berikad kost. Men att D-vitamin är det ända hälsofrämjande som solen ger oss stämmer alltså inte. Människan behöver även solljus för att tillverka kväveoxid – ett ämne som reglerar vår fysiska hälsa. Bland annat blir blodkärlen större och som resultat sjunker blodtrycket.

Riskerna med att sola

Det finns vissa risker förknippade med att sola, inklusive risken för solbränna och hudcancer. Dessa risker kan dock minskas avsevärt genom att använda solskyddsmedel med en SPF på 30 eller högre. Det är också viktigt att undvika solexponering under middagstimmarna, då solens UV-strålar är som starkast.

Fördelarna med solexponering överväger nackdelarna

Trots riskerna är fördelarna med att sola fler än riskerna. Att sola är en hälsosam aktivitet som kan ge många fördelar för din hälsa, inklusive produktionen  av D-vitamin, en förbättring av humöret och ett främjande av hälsosamma sömnmönster.

Oroa dig inte, men använd solskyddsfaktor!

Sammanfattningsvis är solning en hälsosam aktivitet som ger många fördelar för din hälsa. Trots riskerna så överväger fördelarna med att sola vida riskerna, vilket gör det till en aktivitet som människor i alla åldrar bör njuta av. Använd solskyddsfaktor och ta vara på sommaren!

D-vitaminkollen

Om du är nyfiken på hur din kropp tar upp D-vitamin kan du komma in och göra vår D-vitaminkoll. Blodanalysen mäter hur mycket D-vitamin din kropp har och om du är i ett behov av D-vitamintillskott.

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.