Solkräm

Därför är det viktigt med solkräm och vatten

Introduktion

Välkommen till Legehuset! I dagens artikel kommer vi att diskutera två avgörande aspekter när det gäller vår hälsa och välbefinnande under soliga dagar – användningen av solkräm och vikten av att dricka tillräckligt med vatten. Många människor förstår redan att solskydd är viktigt, men det finns också vanliga misstag och frågor kring ämnet. Dessutom tenderar vi att underskatta vikten av att vara väl hydrerade, vilket kan påverka vår kropp negativt. Låt oss nu utforska dessa ämnen närmare för att förstå deras betydelse och få värdefulla tips för att skydda vår hud och främja vårt välbefinnande.

Vad är solkräm?

Solkräm är en kosmetisk produkt som används för att skydda huden från skadliga UV-strålar som kommer från solen. Den innehåller kemikalier eller mineraler som fungerar genom att absorbera eller reflektera UV-strålningen. Solkräm finns i olika former, såsom krämer, lotioner, geler och sprayer, och innehåller vanligtvis en solskyddsfaktor (SPF) som indikerar dess effektivitet.

Varför är solkräm viktigt?

Solkräm är av yttersta vikt för att skydda vår hud från skadliga effekter av solens UV-strålar. Utsättning för solen utan skydd kan leda till allvarliga hälsoproblem som solbränna, för tidigt åldrande av huden, pigmentförändringar och ökad risk för hudcancer. Genom att använda solkräm regelbundet minskar vi risken för dessa skador och håller vår hud frisk och skyddad.

Vanliga misstag vid användning av solkräm

Att använda solkräm korrekt är lika viktigt som att använda det överhuvudtaget. Tyvärr gör många människor vanliga misstag som minskar effektiviteten av solskyddet. Här är några av de vanligaste misstagen att undvika:

 1. Inte applicera tillräckligt med solkräm: Många applicerar för lite solkräm, vilket minskar dess effektivitet. Se till att täcka hela hudområdet som kommer att vara utsatt för solen och applicera tillräckligt med solkräm för att skapa en jämn och tjock beläggning.
 2. Inte applicera solkräm i tid: Att applicera solkräm direkt innan du går ut i solen ger inte tillräckligt med tid för att det ska absorberas ordentligt. Applicera solkräm cirka 15-30 minuter innan du går ut för att ge den tid att verka.
 3. Glömma att återapplicera: Solkräm har en begränsad effektivitet och behöver återappliceras regelbundet, särskilt efter att ha svettats eller badat. Glöm inte att förnya solskyddet varannan timme eller enligt anvisningarna på förpackningen.
 4. Inte använda solskyddsfaktor (SPF) med tillräcklig styrka: Att välja rätt SPF är viktigt. Att använda för låg SPF kan inte ge tillräckligt skydd. Se till att välja en solskyddsfaktor som passar din hudtyp och den nivå av solskydd du behöver.
 5. Använda utgången solkräm: Solkräm har en begränsad hållbarhet. Se till att kontrollera utgångsdatumet och använd inte solkräm som har passerat sitt bäst-före-datum.

Hur väljer jag rätt solskyddsmedel?

Valet av rätt solskyddsmedel kan vara förvirrande med det stora utbudet av produkter som finns tillgängliga på marknaden. Här är några faktorer att överväga för att välja rätt solskyddsmedel för dig:

SPF och dess betydelse

SPF står för solskyddsfaktor och indikerar hur väl solkrämen skyddar mot UVB-strålning. UVB-strålning är den huvudsakliga orsaken till solbränna. Ju högre SPF, desto bättre skydd erbjuds. En SPF på 30 filtrerar ut cirka 97% av UVB-strålningen, medan en SPF på 50 filtrerar ut cirka 98%. Det är dock viktigt att komma ihåg att SPF inte mäter skyddet mot UVA-strålning, som också kan vara skadlig.

Vilken SPF bör jag välja?

Valet av SPF beror på din hudtyp, solens intensitet och den tid du spenderar utomhus. Som en allmän riktlinje rekommenderas en SPF på minst 30 för daglig användning. Om du har ljusare hud eller är mer känslig för solen kan en högre SPF vara mer lämplig. Tänk också på att använda solskyddsmedel med bredspektrumskydd för att skydda mot både UVB- och UVA-strålning.

Se vad UV-nivån för dagen är här.

Är solskyddsfaktor det enda att tänka på?

Nej, solskyddsfaktor är viktigt, men det finns också andra faktorer att överväga när du väljer solskyddsmedel. Här är några ytterligare faktorer att tänka på:

 • Vattenresistens: Om du kommer att vara aktiv eller kommer att vara i kontakt med vatten, se till att välja en solkräm som är vattenresistent för att behålla skyddet under längre perioder.
 • Hudtyp: Varje persons hud är unik. Om du har känslig hud, allergier eller andra specifika behov, välj en solkräm som är anpassad för din hudtyp eller rådgör med en hudläkare.
 • Ingredienser: Läs igenom ingredienslistan noggrant och undvik solskyddsmedel som innehåller ämnen som du är allergisk mot eller som kan vara skadliga för din hud.

Hur applicerar jag solkräm korrekt?

Att applicera solkräm korrekt är avgörande för att få bästa möjliga skydd. Här är några tips för att applicera solkräm effektivt:

 1. Använd tillräckligt med solkräm: Applicera en generös mängd solkräm för att täcka hela det exponerade hudområdet. En tumstorlek mängd solkräm för varje kroppsdel är en bra riktlinje.
 2. Sprid solkrämen jämnt: Fördela solkrämen jämnt över huden. Se till att täcka områden som ofta blir förbisedda, som nacke, öron, fötter och baksidan av knäna.
 3. Var noga med ansiktet: Glöm inte att applicera solkräm på ansiktet, inklusive öron och nacke. Använd en solkräm speciellt framtagen för ansiktet och undvik att få solkräm i ögonen.
 4. Undvik missade fläckar: Kontrollera att du inte missar några områden. Be om hjälp för att applicera solkräm på svåråtkomliga ställen som ryggen eller beakta användning av solkrämssprej för enklare applicering.
 5. Återapplicera regelbundet: Kom ihåg att återapplicera solkräm varannan timme eller enligt anvisningarna på förpackningen. Glöm inte att återapplicera efter att ha svettats eller badat.

Varför är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten?

Förutom att använda solkräm är det också viktigt att vara väl hydrerad, särskilt under varma sommardagar. Här är några skäl till varför det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten:

 1. Reglerar kroppstemperaturen: Vatten hjälper till att reglera kroppstemperaturen genom svettning. Det hjälper kroppen att kyla ner sig och undvika överhettning.
 2. Främjar cellfunktionen: Vatten är avgörande för att bibehålla en optimal cellfunktion i kroppen. Det hjälper till att transportera näringsämnen till cellerna och underhåller organens funktion.
 3. Förbättrar matsmältningen: Tillräcklig vattenkonsumtion underlättar en smidig matsmältning genom att hjälpa till att bryta ned maten och föra ut avfall från kroppen.
 4. Förhindrar uttorkning: Uttorkning kan leda till trötthet, yrsel, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Genom att dricka tillräckligt med vatten håller du dig hydrerad och förebygger dessa symtom.

Fördelar med att hålla sig hydrerad

Att hålla sig hydrerad har många fördelar för vår hälsa och välbefinnande. Här är några av fördelarna med att dricka tillräckligt med vatten:

 1. Frisk hud: Tillräcklig vattenkonsumtion bidrar till att hålla huden frisk och strålande. Det hjälper till att bevara hudens elasticitet och motverkar torrhet och fjällning.
 2. Bättre energinivåer: När du är väl hydrerad har du mer energi och känner dig mer alert och fokuserad.
 3. Förbättrad fysisk prestation: Att vara väl hydrerad är viktigt för att upprätthålla optimal fysisk prestation, särskilt under träning eller aktivitet.
 4. Främjar viktminskning: Vatten kan hjälpa till att minska aptiten, öka ämnesomsättningen och främja viktminskning.

Hur mycket vatten bör jag dricka varje dag?

Mängden vatten som behövs varierar beroende på individuella faktorer som ålder, kön, vikt, aktivitetsnivå och klimat. En allmän riktlinje är att dricka minst 8 glas (ungefär 2 liter) vatten per dag. Vid varmt väder eller fysisk aktivitet kan du behöva dricka mer för att kompensera för vätskeförlusten.

Vattenrika livsmedel

Förutom att dricka vatten kan du också öka din vätskeintag genom att konsumera vattenrika livsmedel. Frukt och grönsaker som vattenmelon, gurka, apelsiner och grapefrukt innehåller höga halter av vatten och hjälper till att hålla dig hydrerad.

Blodanalys och förebyggande vård

För att få en heltäckande bedömning av din hälsa och förstå om du löper någon risk på grund av dina levnadsvanor, kan en blodanalys vara värdefull. Hos Legehuset erbjuder vi blodanalyser som kan ge dig insikter om dina värden och hjälpa dig att fatta informerade beslut för att förbättra din hälsa. Vi kan också ge råd och information om hur du kan skydda dig mot solens skadliga effekter och övervaka hudförändringar som kan påverkas av solen.

Besök oss på Legehuset eller på Vårdbussen

Om du vill ha mer information eller boka tid för blodanalys eller få råd om solskydd och hudvård, är du välkommen att besöka oss på Legehuset. Vi har kliniker i Göteborg, Stockholm, Örebro och Linköping. Du kan också besöka våra mobila enheter, Vårdbussen, för TBE-vaccin och andra vårdtjänster. Kontakta vår kundtjänst på 010-550 26 00 för att boka tid eller om du har några frågor.

Slutsats

Att använda solkräm regelbundet och dricka tillräckligt med vatten är viktiga åtgärder för att skydda vår hud och främja vår hälsa. Solkräm hjälper till att förebygga solskador och hudcancer, medan vatten är nödvändigt för att bibehålla optimal kroppsfunktion och förhindra uttorkning. Kom ihåg att applicera solkräm korrekt, välja rätt solskyddsmedel och återapplicera regelbundet. Var också noga med att dricka tillräckligt med vatten och komplettera med vattenrika livsmedel. Vid behov kan en blodanalys ge dig viktig information om din hälsa och eventuella risker relaterade till dina levnadsvanor. Besök oss på Legehuset för att få mer information och personlig vård.