Vaccinera med resevaccin

Solsemester i sommar? Glöm inte resevaccin!

Många länder har lättat på inreseregler och under april månad bokade en tredjedel fler svenskar en utomlandsresa jämfört med månaden innan. För många är detta första resan sedan pandemin började och visst kan man känna sig lite ringrostig! Hur är det med resevaccin, grundskydd och annat? Har du koll?

Resevaccin

I Europa är vi förskonade från gula febern och malaria. Men det betyder inte att man som resenär ska förbise risken med andra sjukdomar som finns, även i Europa. 

Hepatit A+B

Hepatit A och Hepatit B förekommer runt om i hela världen. Som resenär föritart man sig ofta på att få mat och dryck serverat när man är ute och reser. Eftersom hepatit A sprids genom vatten och livsmedel är det viktigt att man är vaccinerad för att ha ett skydd mot sjukdomen eftersom man inte kan välja bort mat eller vatten. 

Hepatit B överförs genom sexuell kontakt och blod. Det finns alltid en risk för att man råkar ut för något som gör att en blodöverföring krävs. Vaccin för Hepatit A och B kan tas samtidigt. Vi erbjuder alltid drop in för hepatit A+B vaccination. Kom in till oss, så hjälper vi dig med råd och vaccinering inför din resa.

Grundskyddet

Difeteri, stelkramp och kikhosta förekommer i hela världen. Vaccinering mot sjukdomarna ingår i barnvaccinationsprogrammet. Var tjugonde år behöver grundskyddet ses över och fyllas på för att man ska bibehålla ett fullgott skydd. Om du nyligen fyllt 30 är det dags att se över ditt grundskydd. Kom in till en av våra kliniker så berättar vi mer om grundskyddet och vaccinerar dig. 

Gula febern, kolera och japansk encefalit

Om du ska reser till Afrika, Asien eller Sydamerika är det rekommenderat att se över ditt skydd mot sjukdomar som sprids i de världsdelarna. Vi kan hjälpa dig med vaccin för de allra flesta resor och vi vaccienrar även eget medhavt vaccin om du har fått ett vaccin receptbelagt inför din resa. Folkhälsomyndigheten har rekommendationer för varje vaccin, läs mer på deras hemsida.

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.