Vinterhalvåret har gjort sig påmint med snöfall och minusgrader som sveper över landet. Eftersom vi spenderar mer tid inomhus under vinterhalvåret ökar risken för att sprida och insjukna i virusinfektioner. Årets influensasäsong är särskilt svår eftersom det pågår en samtidig spridning av covid-19 och RS-virus, vilket belastar samhället. Det dominanta influensaviruset i år misstänks vara svininfluensa, H1N1.
Vad är svininfluensa?
Svininfluensan, H1N1, är ett influensa virus som tidigare orsakat spanska sjukan och svininfluensapandemin år 2009. Viruset har muterats från spanska sjukan och den virusvariant som sprids nu är den som först blev upptäckt av amerikanska forskare under våren 2009.
Är svininfluensa samma sak som influensan?
Ja, i princip. Varje år cirkulerar olika virusvarianter. Däremot skiljer det sig i vilken av virusvarianterna som är dominanta, alltså vilken som enklast sprider sig mellan människor. I år är det, utifrån vad tester visar just nu, H1N1 som är den dominanta virusvarianten. Den vanligaste virusvarianten under influensasäsongen brukar vara H3N2.
Kommer vaccin skydda mot svininfluensan?
Det är Folkhälsomyndigheten som bestämmer vilken variant som influensaviruset ska skydda mot för det aktuella året. Vaccinet ger ett skydd mot alla varianter men skyddet kan vara svagare om en missbedömning på den dominanta varianten gjorts. Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död men viruset kan ha en fortsatt hög smittspridning då vaccinet inte anpassats utifrån den aktuella varianten som sprids, H1N1. Därför kan årets smittspridning vara högre än normalt för en influensasäsong.
Kan jag förebygga svininfluensa?
Svininfluensan går att förebygga. Likt Covid-19 och andra virus finns det en rad olika tillvägagångssätt i att förebygga.
- Håll god handhygien
- Undvik att träffa sjuka människor
- Undvik större folksamlingar inomhus under influensasäsongen.
- Håll avstånd om möjligt.
Vaccin är det effektivaste sättet att förebygga influensa eller att bli allvarligt sjuk i influensa.
Om du är sjuk ska du stanna hemma tills det gått minst 24 timmar från senaste symtomen.
Vilka symtom ger svininfluensan?
H1N1 ger samma symtom som andra influensavirus. Varför den påverkar oss mer nu är för att det var ett par år sedan H1N1 var den dominanta varianten varav fler saknar ett skydd mot viruset. De vanligaste influensasymtom är:
- Sjukdomskänsla
- Ont i musklerna
- Hög feber
- Trött och frusen
- Halsont och torrhosta
Kan svininfluensa leda till andra sjukdomar?
Ja. Precis som andra influensavirus kan H1N1 leda till följdsjukdomar. Hos några utvecklas influensa till en bakterieinfektion. Det kan drabba framförallt lungorna, bihålorna och öronen. Särskilt riskgrupper är utsatta för följdsjukdomar och komplikationer, varav vaccinet är subventionerat för dessa.
Legehuset vaccinerar riskgrupper kostnadsfritt i Stockholm enligt avtal med Region Stockholm. Du som tillhör riskgrupp är välkommen på drop-in eller bokad tid är välkommen in för kostnadsfritt influensavaccin.
Om du bor i Stockholm bokar du din tid för influensavaccinering här.
I Göteborg, Linköping och Örebro erbjuder vi vaccinet mot en kostnads på 245 kr. Utöver en prisvänlig prissättning så erbjuder vi även en prisgaranti. Om du kan visa ett billigare pris för influensavaccinet på ordinarie pris matchar vi det.
Om du bor i Göteborg, Linköping eller Örebro kan du boka din tid för influensavaccinering här.