Ta flera vaccin samtidigt

Ta flera vaccin samtidigt?

Inte alla vet att det är möjligt att ta flera olika vaccin samtidigt, med bara några få undantag. Det kan vara förvånande för vissa, men vårt immunsystem är faktiskt väl rustat för att hantera detta. Låt oss utforska varför det är möjligt och vilka faktorer som kan påverka beslutet att ta flera vaccin samtidigt.

Varför det är möjligt att ta flera vaccin samtidigt

Vårt immunsystem möter dagligen miljontals olika typer av bakterier, virus och parasiter, och kroppen är väl förberedd för att klara av det. Vacciner kan vara levande, avdödade eller bestå av en mindre del av en bakterie eller ett virus som startar upp mekanismer i kroppens immunförsvar, precis som när vi möter bakterier och virus ’i det vilda’. Generellt tål kroppen att få i sig verkligt många olika vaccin på en och samma gång.

Grundregler för att ta flera vaccin samtidigt

  • Vaccin som inte innehåller levande försvagade sjukdomsalstrare kan ges när som helst tillsammans med andra vaccin, med några få undantag.
  • Vaccin som innehåller levande försvagade sjukdomsalstrare kan också ges när som helst i förhållande till icke-levande vaccin.
  • Vaccin som innehåller levande försvagade sjukdomsalstrare kan ges antingen samtidigt med ett annat levande vaccin alternativt med minst fyra veckors intervall emellan, med några få undantag. Detta gäller ej ej levande vaccin som intas via munnen eller näsan, för där kan man helt fritt välja intervall.

Vaccin som generellt inte rekommenderas att kombineras med andra

Vaccin mot covid-19 rekommenderas generellt inte att kombineras med andra vaccinationer utan det bör ha gått 7 dagar före eller sju dagar efter från annan vaccination. Detta beror på att det är ett relativt nytt vaccin och faller under en utökad övervakning. Influensa- och pneumokockvaccin kan dock ges oberoende i tidsintervall till covid-19-vaccineringen – det vill säga även samtidigt.

Om du är osäker på din vaccinationsstatus

Om du är osäker på om du är vaccinerad eller ej, eller hur många doser du har tagit, är rekommendationen oftast att du bör vaccinera dig. Det är inte farligt att få en extra dos vaccin, så som det kan vara med till exempel andra läkemedel. Diskutera detta med våra erfarna och kunniga sjuksköterskor och läkare. Efter samtalet skapar de en bedömning för just dig och din situation.

Att kombinera vaccin går bra med vissa undantag

Att ta flera vacciner samtidigt är inte något problem för kroppen. Faktum är att vårt immunsystem är utformat för att hantera en stor mängd olika bakterier och virus. Men det är viktigt att vara medveten om eventuella undantag och restriktioner kring kombination av vacciner. Särskilt när det gäller levande försvagade sjukdomsalstrare och covid-19-vaccin.

Tveka inte att prata med våra erfarna sjuksköterskor och läkare om du är osäker på din vaccinationsstatus. De kan även ge råd kring att ta flera vaccin samtidigt. De är där för att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut om din hälsa och säkerhet.

Vaccinera dig hos Legehuset

På Legehuset erbjuder vi de vaccin som finns tillgängliga. Vaccin är en billig försäkring mot allvarliga sjukdomar. Vi erbjuder en prisgaranti som omfamnar samtliga vaccin som vi säljer. Vi matchar alltid privata vårdgivare i den region du bor. Boka din nästa TBE, Bältros, HPV-vaccination hos Legehuset och säkerställ att du har ett gott skydd nu och sen. Legehuset har kliniker i Stockholm, Göteborg, Linköping och i Örebro. Här ser du exakt vart klinikerna finns.