TBE kommande säsong

TBE och kommande fästingsäsong

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på TBE, en virussjukdom som överförs till människor genom bettet av en infekterad fästing. TBE orsakas av fästingar och är en allvarlig sjukdom. Den kan orsaka symptom såsom feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. I värsta fall kan sjukdomen leda till komplikationer såsom inflammation i hjärnan, vilket kan orsaka förvirring, kramper och svårigheter att tala och röra sig.

Legehuset vaccinerar året om mot TBE. I den här artikeln ger vi dig mer information om hur du kan skydda dig och vad du kan göra om du tror att du har drabbats av sjukdomen.

Fästing och TBE

Fästingar är små, blodsugande spindeldjur som finns i skogar, gräsmarker och andra utomhusområden. De är mest aktiva under varma månader och kan orsaka en rad olika sjukdomar hos människor. En av dessa sjukdomar är TBE, en virusinfektion som överförs genom fästingbett. Det finns olika typer av sjukdomen: den som sprids mest i Norra Europa anses vara av den mildare formen.

Spridning av TBE

TBE sprids främst genom fästingbett, men det finns också risk för att sjukdomen kan överföras genom blodtransfusioner eller från mor till barn under graviditeten samt via opastöriserad mjölk. Fästingar kan smitta när de biter människor, eftersom de kan innehålla viruset i sin saliv om de är infekterade. Det är viktigt att försöka undvika fästingbett genom att skydda sig mot fästingar och att ta bort fästingar så fort som möjligt efter att de har fastnat.

Riskområden

TBE är vanligast i Europa, speciellt i Östeuropa och norra delen av Asien. Det finns också riskområden i Nordamerika och Australien. Om du planerar att resa till ett område där sjukdomen är vanlig, är det viktigt att ta förebyggande åtgärder för att minimera risken för fästingbett och att vara uppmärksam på potentiella symtom . På fästingkartan ser du vilka områden i Sverige som bedöms vara riskområden för fästingar och TBE-spridning.

Symtom

Symtom för sjukdomen kan variera från milda till allvarliga. Vanliga symtom inkluderar feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Mer allvarliga symtom kan inkludera hjärninflammation, vilket kan orsaka förvirring, kramper och svårigheter att tala och röra sig. I värsta fall kan sjukdomen orsaka förlamning och dödsfall.

Förebyggande åtgärder mot TBE

För att förebygga sjukdom: bär långärmat och använda insektsmedel. Se till att hålla dig till markerade stigar när du vandrar, att undvika högt gräs och skogar och att använda fästingmedel på kläder och utrustning.

TBE vaccin hos Legehuset

På Legehuset erbjuder vi TBE-vaccin året om. Du kan besöka någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg, Linköping eller Örebro. Vi har även mobila enheter som ambulerar mellan olika orter så att vården blir tillgängliggjord även på mindre orter.

Våra vaccin omfattas av en prisgaranti, så du kan vara säker på att du får det bästa priset. TBE-vaccineringen kan ta upp till närmare ett år att genomföra, så det är viktigt att ta vaccinet i god tid innan nästa TBE-säsong. Vaccinering är det bästa sättet att skydda sig mot TBE, och vaccin ger ett fullgott skydd mot sjukdomen. Påfyllnadsdos behöver tas vart femte år för att bibehålla skyddet under livets gång.

Om du reser till eller bor vid ett område där risken för fästingbett är hög, rekommenderar vi starkt att du vaccinerar dig. Läs mer om vart fästingen finns på fästingkartan. Överväg vaccinering även om du inte bor i ett riskområde då fästingen sprider sig. Genom att vaccinera dig och anhöriga kan du vara trygg i att ni har ett gott skydd mot den fästingburna sjukdomen.

Om du vill veta mer om vår TBE-vaccinering eller boka tid, tveka inte att kontakta oss på [email protected] eller på vårt nummer 010-550-260. Vi hjälper gärna till med frågor och funderingar du kan ha kring TBE och hur du kan skydda dig mot sjukdomen.