TBE-vaccin

TBE-vaccin: Hur länge varar skyddet?

Som en av de mest spridda fästingburen sjukdomarna i Europa, är det viktigt att skydda dig mot TBE-viruset. Ett av de bästa sätten att göra det är genom att vaccinera dig. Men hur länge varar skyddet från TBE-vaccin, och när är det dags för en påfyllningsdos? I den här artikeln kommer vi att ta en titt på allt du behöver veta om TBE-vaccinet och dess effektivitet.

Vad är TBE-viruset?

TBE-viruset, eller tick-borne encefalitis-viruset, är en virusinfektion som sprids genom fästingbett. Sjukdomen finns främst i Europa och Asien, och det finns ingen specifik behandling mot viruset. Symptomen på TBE kan variera från milda influensaliknande symtom till allvarliga hjärninfektioner.

Vad är TBE-vaccin?

TBE-vaccinet är ett vaccin som skyddar mot TBE-viruset. Vaccinet består av döda viruspartiklar som tränar ditt immunsystem att känna igen och bekämpa TBE-viruset om du blir utsatt för det. Vaccinet är inte en garanti för att du inte kommer att få TBE, men det kan minska risken för att bli allvarligt sjuk.

Hur länge varar skyddet från TBE-vaccin?

TBE-vaccinet ger en mycket hög grad av skydd mot TBE-viruset. Enligt forskning ger en fullständig dosering av TBE-vaccinet skydd i upp till tre år. Efter den tiden kan skyddet avta gradvis, men du är fortfarande skyddad mot allvarliga former av sjukdomen. För att upprätthålla ett högt skydd mot TBE rekommenderas det att ta en påfyllningsdos var tredje till femte år beroende på ditt ålder och ditt exponeringsrisk.

När behöver du ta en påfyllningsdos av TBE-vaccin?

Grundvaccinationen mot fästingar består av tre doser där dos två ges 1-3 månader efter dos ett, och dos tre ges 5-12 månader efter dos två – helst innan fästingsäsongen drar igång. Att följa detta schema är det mest effektiva sättet att skydda sig mot fästingburna sjukdomar. Snabbvaccination är sällan nödvändigt då det inte ger mycket tidsvinst jämfört med det konventionella schemat med två doser. Genom att ta preventiva åtgärder som vaccinationer kan vi undvika sjukdomar och leva ett hälsosamt liv.

TBE-vaccination på Legehuset

Legehuset har flera platser runtom i Sverige, bland annat i Stockholm (Tyresö Centrum, Kista Galleria, Hammarby Sjöstad), Göteborg (Nordstan & Partille), Linköping och Örebro. Vi finns alltid tillgängliga för att hjälpa till med dina vårdbehov. Kontakta oss på telefonnummer 010 -550 26 00 eller mejla oss på [email protected] för att boka din nästa vaccination.