Under vintern sprids influensa, covid-19, förkylningsvirus och en hel del annat. Det finns risk att drabbas av sjukdom och ohälsa oavsett tidigare förutsättningar. Vaccin förebygger de allvarligaste sjukdomarna eller symtomen av dessa. Men en förkylning eller känsla av medtagenhet under några dagar kan nog de flesta förvänta sig någon gång under vinterhalvåret. Ingen större fara så, en förkylning är mild och kortvarig. Däremot kan lindring sjukdom störa dina rutiner, exempelvis att träna.
Kan jag träna med feber?
Feber är ett symtom på en sjukdom. Kroppen kan utveckla feber för att bekämpa en virusinfektion eller en infektion av bakterier. Du kan även få feber av andra sjukdomar.
Du ska inte träna om du har feber.
Träning med feber kan förvärra den infektion du har. Oavsett vad som föranlett infektionen. Virusinfektioner kan sprida sig i kroppen och vid träning kan infektionen sprida sig till hjärtat och skapa en hjärtmuskelinflammation. Träning med feber kan även störa hjärtats rytm och skapa rubbningar.
Kan jag träna med en vanlig förkylning?
Den vanliga förkylningen är oftast en mild sjukdom med symtom som snuva, täppa och ont i halsen. Förkylning och feber är inte ovanligt, men oftast är symtomen milda.
Träning med förkylning är inte farligt så länge träningen är anpassad. Du kan ta en längre promenad, styrketräna med lätta vikter eller med kroppsvikt, jogga eller utföra ett yoga pass.
Finns det fördelar med träning om man varit sjuk?
Fördelar med att träna under sjukdomen är subjektiv. Det finns inga hälsofördelar med att träna som sjuk. Men för dig som skapat en träningsrutin som du gärna upprätthåller kan det finnas fördelar du själv uppskattar.
När kan jag träna igen efter sjukdomen?
Du kan träna när symtomen inte längre hindrar dig från vardagen. Börja försiktigt och arbeta dig upp till ditt vanliga tempo. Om du tränar högintensivt ska du bygga dig upp till den orken igen. Risken är att du slår ut dina depåer efter sjukdom – vilket förlänger återhämtningen.
Hur vet jag när jag är frisk nog att träna?
Känn efter. Om du inte har feber eller ont i halsen är det helt okej att sätta igång med träningen.
Hälsokoll efter en jobbig sjukdom
På Legehuset uppskattar vi träning och hälsa. Därför arbetar vi bland annat med att förebygga ohälsa.