Vaccin över 50 år

Vaccin för dig efter 50 år

När vi blir äldre förändras vårt immunsystem, och det kan bli svårare för kroppen att bekämpa infektioner och sjukdomar. Vaccin är ett enkelt och effektivt verktyg som ger skydd mot sjukdomar och minskar risken för allvarliga komplikationer. Om du är över 50 år finns det flera vaccin som kan vara viktiga att överväga.

Bältros

Vad är bältros och hur sprids det?

Bältros, eller herpes zoster, är en infektion orsakad av varicella-zoster-viruset, samma virus som orsakar vattkoppor. När en person har haft vattkoppor kan viruset ligga vilande i nervcellerna under lång tid. Senare i livet kan viruset återaktiveras och orsaka bältros. Bältros sprids inte direkt mellan människor, men den som har bältros kan smitta någon som inte haft vattkoppor eller vaccinerats mot vattkoppor med just vattkoppor.

Symptom och behandling av bältros

Bältros ger ofta först en smärta eller en brännande känsla på huden, följt av ett utslag som bildar vätskefyllda blåsor. Utslaget förekommer vanligtvis på ena sidan av kroppen och kan vara mycket smärtsamt. Bältros behandlas vanligtvis med antivirala läkemedel och smärtstillande medel.

Vaccin mot bältros för personer över 50 år

Ett vaccin mot bältros finns och rekommenderas särskilt för personer över 50 år, då risken att utveckla bältros ökar med åldern. Vaccinet kan hjälpa till att förebygga bältros eller minska svårighetsgraden och varaktigheten av sjukdomen om den uppstår.

Här kan du läsa mer om bältros och boka tid för vaccination.

Grundskyddsvaccin

Påminnelse om grundskyddsvaccin

Grundskyddsvaccin är de vaccin som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och som skyddar mot flera allvarliga sjukdomar. För personer över 50 år är det viktigt att se över sitt grundskydd och säkerställa att man har fått de rekommenderade påfyllnadsdoserna mot difteri, kikhosta och stelkramp.

Vaccin mot difteri, kikhosta och stelkramp

Dessa sjukdomar kan ge allvarliga komplikationer, särskilt hos äldre personer.

  • Difteri är en bakterieinfektion som främst sprids genom droppsmitta och kan orsaka allvarliga skador på hjärta och nerver. Vaccin mot difteri ingår i grundskyddet och bör förnyas vart tionde år.
  • Kikhosta är en mycket smittsam luftvägsinfektion som orsakas av en bakterie och kan ge kraftiga hostattacker. Vaccin mot kikhosta ges tillsammans med stelkramps- och difterivaccin och bör förnyas vart tionde år.
  • Stelkramp är en infektion som orsakas av en bakterie och kan leda till kraftiga muskelkramper och i värsta fall död. Vaccin mot stelkramp ingår i grundskyddet och bör förnyas vart tionde år.

Här kan du läsa mer om grundskydd och boka tid för vaccination.

TBE (fästingburen hjärninflammation)

Vad är TBE och hur sprids det?

TBE, eller fästingburen hjärninflammation, är en virussjukdom som sprids genom fästingbett. TBE kan orsaka en allvarlig inflammation i hjärnan och hjärnhinnorna, och kan i vissa fall vara dödlig.

Symptom och behandling av TBE

Symptom på TBE kan variera från lindriga till allvarliga och inkluderar feber, huvudvärk, muskelvärk och uttalad trötthet. I allvarliga fall kan TBE leda till förlamning och bestående men. Det finns ingen specifik behandling för TBE, utan vård inriktas på att lindra symtom och stödja kroppens återhämtning.

Vaccin mot TBE för personer över 50 år

För personer över 50 år som bor i eller reser till områden där TBE är vanligt förekommande, rekommenderas vaccination mot TBE. Vaccinationsschemat för TBE-vaccin innebär vanligtvis en grundimmunisering med tre doser vaccin, följt av påfyllnadsdoser med jämna mellanrum. För dig över 50 ska du ta en fjärde dos året efter den tredje. Grunddoseringen för personer över 50 består således av 4 doser.

För att skydda sig ytterligare mot fästingbett och därmed minska risken för TBE och andra fästingburna sjukdomar, är det viktigt att använda fästingmedel, klä sig på lämpligt sätt och regelbundet kontrollera kroppen efter fästingar.

Här kan du läsa mer om TBE och boka tid för vaccination.

Legehuset har samtliga vaccin

Som person över 50 år är det extra viktigt att vara uppdaterad om vilka vaccin som rekommenderas för att skydda sig mot allvarliga sjukdomar och komplikationer. Bältros, grundskydd mot difteri, kikhosta och stelkramp samt TBE-vaccin är några av de vacciner som kan vara relevanta för dig. Boka tid på någon av Legehusets kliniker.

Var finns Legehusets kliniker?

Legehuset har kliniker i Stockholm (Tyresö Centrum, Kista Galleria samt Hammarby Sjöstad), Göteborg (Nordstan & Partille), Linköping och i Örebro. Samtliga vaccin omfattas av vår prisgaranti. Vi matchar alltid det billigare priset*.

*Gäller endast ordinarie priser på vaccin hos privata vårdgivare.