Vaccination - bieffekter

Vaccination och bieffekter – det här behöver du veta.

Att vaccinera sig är viktigt för att förebygga sjukdom. Vaccin innehåller ofta antingen en inaktiverad form av virus eller bakterier. Efter en genomförd vaccination hjälper vaccinet kroppen att utveckla ett gott skydd mot den infektionssjukdom som det avser att ge skydd mot. Men trots att vaccin i majoritet är mycket säkra läkemedel mot allvarlig sjukdom kan det i vissa fall uppstå bieffekter. Vi har därför skapat en lista över de allra vanligaste bieffekterna av olika vaccin – så att du får en överblick inför din nästa vaccination.

Ömhet och svullnad efter vaccination

Efter en vaccination kan det vara vanligt att känna ömhet eller se en svullnad vid injektionsstället. Oftast är både ömheten och svullnaden mild och försvinner helt inom några dagar. I de fall då ömheten eller svullnaden stannar kvar längre än normalt ska du ta kontakt med en läkare.

Vaccination och trötthet efter vaccination

Många blir trötta av att vaccinera sig. Kroppen arbetar för fullt med att skapa ett skydd och energinivåerna kan därför påverkas av vaccin, vilket är vanligt. Om tröttheten känns intensiv eller varar längre än väntat ska du ta kontakt med en läkare.

Huvudvärk efter vaccination

Många vaccin kan ge upphov till huvudvärk. Kolera vaccinet Vaxchora kan exempelvis ofta ge huvudvärk efter att man intagit vaccinet. Huvudvärken kan lindras genom att dricka vatten, vila och allmänt ta det lugnt. Om huvudvärken kvarstår efter några dagar ska du ta kontakt med en läkare.

Muskel och ledvärk efter vaccination

Muskelvärk kan uppstå efter vaccinationer. Värken är ett vanligt symtom som flera vaccin kan orsaka men är oftast mild och försvinner inom ett par dagar. Om ledvärken övergår till en intensiv värk eller inte går bort efter ett par dagar ska du ta kontakt med en läkare.

Feber efter vaccination

En vanlig bieffekt av vaccin är feber. Kropptempraturen höjs som ett svar på vaccinet och visar egentligen att vaccinet gör sitt jobb. Febern är oftast mild och kortvarig men i de fall som febern är längre än ett par dagar eller känns mycket intensiv ska du ta kontakt med en läkare.

Utslag efter vaccinering

Många vaccin kan ge upphov till svullnad eller utslag. Ofta kan utslagen lindras med någon fuktkräm eller antihistamin. Om utslagen är intensiva eller om klådan är det ska du ta kontakt med en läkare.

Sammanfattningsvis

Vaccination är en mycket viktig åtgärd för att skydda oss mot sjukdomar. Det innebär att vi tar en inaktiverad form av virus eller bakterier för att hjälpa vår kropp att utveckla ett gott skydd mot den specifika sjukdomen. Trots att vaccin generellt är säkra läkemedel, kan det uppstå bieffekter i vissa fall. Dessa kan inkludera ömhet, svullnad, trötthet, huvudvärk, muskel- och ledvärk och hög feber. Dessa bieffekter är oftast milda och försvinner snabbt, men om de kvarstår eller blir intensiva är det viktigt att du kontaktar en läkare.

Vi på Legehuset, som finns tillgängliga i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping, hjälper dig gärna inför din nästa vaccination. Vi vill att du ska känna dig trygg och skyddad mot sjukdomar och hoppas att vi kan hjälpa dig att uppnå detta med ett besök hos oss.