vaccination

Så fungerar vaccinationer – allt du behöver veta

Vaccinationer är ett av de viktigaste sätten att förebygga sjukdomar. De skyddar både dig själv och samhället i stort genom att minska risken för spridning av sjukdomar. Men hur fungerar egentligen vaccinationer, och varför är de så viktiga?

Här är allt du behöver veta inför din nästa vaccination.

Hur fungerar vaccinationer?

Vaccinationer fungerar genom att introducera en liten, ofarlig del av sjukdomen i kroppen. Detta kan vara i form av en försvagad form av sjukdomen, en död del av sjukdomen, eller en del av sjukdomens protein. Kroppen reagerar sedan genom att producera antikroppar mot sjukdomen, vilket gör att den är bättre rustad att bekämpa sjukdomen om den skulle utsättas för den i framtiden.

Vad vaccinerar Legehuset mot?

Legehuset erbjuder vaccinationer mot ett brett spektrum av sjukdomar, inklusive influensa, pneumokocker, hepatit A och B, mässling, påssjuka, röda hund, difteri, stelkramp, HPV och meningokocker. Genom att vaccinera dig mot dessa sjukdomar kan du undvika allvarliga sjukdomar och skydda dig själv och samhället från spridning.

Vanliga frågor om vaccinationer

  • Kan jag få sjukdomen av vaccinet?

Nej, eftersom vaccinet innehåller en ofarlig del av sjukdomen, är det omöjligt att få sjukdomen från vaccinet.

  • Kan jag få biverkningar av vaccinet?

Ja, vissa människor kan uppleva milda biverkningar som feber, trötthet eller muskelvärk. Dessa symtom försvinner vanligtvis inom ett par dagar och är en normal del av kroppens reaktion på vaccinet.

Hur länge varar skyddet från vaccinet?

Detta beror på vilket vaccin det är frågan om, men skyddet kan variera från några år till livslångt skydd.

Varför är det viktigt att vaccinera sig?

Vaccinationer är ett av de mest effektiva sätten att förebygga sjukdomar och skydda sig själv och andra i samhället. Genom att vaccinera sig mot sjukdomar som influensa och pneumokocker minskar risken för allvarliga komplikationer som lunginflammation eller hjärnhinneinflammation. Dessutom bidrar vaccinationer till att minska risken för att sjukdomar sprids i samhället.

Sammanfattning

Vaccinationer är en viktig del av förebyggande hälsovård och skyddar både dig själv och samhället. Legehuset erbjuder vaccinationer mot ett brett spektrum av sjukdomar, inklusive influensa, pneumokocker och mässling, påssjuka, röda hund, difteri, stelkramp, HPV och meningokocker. Genom att vaccinera sig mot dessa sjukdomar kan du undvika allvarliga sjukdomar och skydda dig själv och samhället från spridning.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att vaccinationer är säkra och effektiva. Om du har frågor eller oro kring vaccinationer, tveka inte att kontakta Legehuset för mer information. Du kan också besöka någon av våra kliniker och få mer information på plats.

Besök Legehuset för din nästa vaccination

Legehuset finns i Stockholm på dessa platser: Tyresö Centrum, Hammarby Sjöstad, Kista Galleria. I Göteborg hittar du våra kliniker i Nordstan, Heden och Partille. Legehuset finns även i Linköping och Örebro.