Fästingen

Var försiktig, nu är det snart dags för sommar-fäst!

Fästingen har spridit sig över landets sydligare delar och det är nu vanligt att hitta fästingar även i Skåne. Fästingområdet runt omkring Stockholms skärgård och Södermanland föranleder fortfarande runt 80% av fallen för fästingburen hjärninflammation (TBE) i Sverige. Nu visar de senaste mätningarna att TBE även ökar i Västra Götaland.

Att Sverige fått ett ökat antal fästingar tros vara på grund av att fästingens vanligaste värddjur, gnagare, har ökat i antal.

Runt Vänern och Vättern har fästingen också kontinuerligt ökat. Idag anses båda sjöar vara riskområden för fästingen, en utveckling som ägt rum bara de senaste åren.

Skydda dig själv mot fästingen

Fästingen sitter gärna högst upp på grässtråna och inväntar nya värddjur. Fästingens bett utlöser ingen reaktion från kroppen och det kan därför vara svårt att veta om du fått ett fästingbett. Om du vistas i riskområden är det bra om du tar vissa förebyggande åtgärder.

  • Bär långärmat och byxor istället för kortärmat och shorts.
  • Använd insektsmedel.
  • Promenera i mitten av stigen snarare än vid stigkanten.
  • Om du promenerar med hund, använd fästingshalsband.

Fästingen kan sprida uppemot 20 olika sjukdomar till värddjur. TBE och Borrelia är bland de vanligaste som drabbar människor. Läs mer om fästing och fästingbett.

TBE smittar antagligen direkt från det att fästingen biter tag i dig medan borreliabakterien kan ta uppemot ett dygn för överföras mellan fästing och människa.

TBE vaccin hos Vårdbussen

Idag finns det inget botemedel mot TBE. Om du drabbas av sjukdomen utvecklar du immunitet efter sjukdomsförloppet. Med vaccin får du ett fullgott skydd mot TBE.  

Vaccinet ges i tre doser under ett år. Efter tre år behöver du ta en boosterdos och därefter ska en boosterdos tas vart femte år för att bibehålla ett fullgottskydd.

Besök Vårdbussen och hör vårdpersonal berätta mer om TBE och fördelarna med att ta vaccinet. Hitta en Vårdbuss idag.

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.