Vattkoppor vaccin

Vatten och varför du ska dricka mer

Att dricka vatten är viktigt för vår hälsa av många anledningar. Vattnet är viktigt för matsmältningen, blodcirkulationen och transport av näringsämnen genom hela kroppen. Att regelbundet dricka vatten hjälper även till att hålla vår hud frisk och återfuktad.

Så mycket vatten bör du dricka

Det är viktigt att vi dricker tillräckligt med vatten varje dag. Vatten förebygger ohälsa i kroppen. Uttorkning kan leda till allvarligare hälsoproblem.

Rekommendationen är att vuxna dricker ungefär 2 liter. Vissa människor behöver mer vatten än så här, och vissa behöver mindre. Det beror hur aktiv du är, vilket klimat du lever i eller om du är gravid eller ammar. Då kan du behöva dricka mer än 2 liter per dag för att hålla kroppens vätskebalans på en hälsosam nivå.

Ett tips är att titta på sin urin. Om färgen är mörkare är det ett tecken på att du bör dricka mer vatten. Om din urin har en klarare färg är det ett tecken på att kroppens vätskenivå är i balans.

Förutom vanligt vatten får vi även i oss vatten från mat, särskilt frukt och grönsaker. Rekommendationen är att dricka 2 liter – exklusive vattnet vi får i oss från vår kost.

Så varför är vatten så viktigt för vår hälsa?

Vatten hjälper till att upprätthålla balansen av vätskor i kroppen. För att kroppen ska kunna fördela näringsämnen till respektive organ behöver kroppen ha tillräckligt med vatten.

Våra kroppar består av cirka 60% vatten. Vattnet finns i vårt blod, urin, vävnader och organ. Därför behöver vi tillföra vatten regelbundet, eftersom kroppen till stor del utgörs av det.

Ett regelbundet intag är viktigt för att alla våra celler, organ och vävnader ska fungera korrekt. Här är några exempel på vad vatten gör i kroppen:

 • Transporterar näring och syre till våra celler
 • Återställer vätskebalansen
 • Tar bort restprodukter från våra celler
 • Hjälper till att reglera vår kroppstemperatur
 • Smörjer och dämpar våra leder
 • Skyddar våra organ och vävnader

Om vi ​​inte har tillräckligt med vatten kan vi bli uttorkade. Vatten hjälper således kroppen att avvärja sjukdomar och symptom som:

 • Förstoppning
 • Njursten
 • Urinvägsinfektion
 • Högt blodtryck
 • Hjärtsvikt

Vatten och sommarmånaderna

Under sommarmånaderna gör kroppen av med mer vätska än normalt. Detta eftersom kroppen behöver hålla kroppstemperaturen runt 37C konstant. Vatten är extra viktigt i värmen och för att förebygga sjukdom och ohälsa bör du dricka mer än 2 liter per dag.

Om du är orolig för att du druckit för lite vatten under en längre period kan du besöka oss och genomföra en hälsokoll. Vi erbjuder ett urval av olika hälsokontroller och blodprover och kan hjälpa dig förebygga framtida sjukdomar och symptom.

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.