Vinterkräksjukan sprids nu i samhället och fler fall väntas inrapporteras i både vården och samhället. År 2021 hade vi även en omfattande spridning och i år väntas en ännu högre spridning. En mindre spridning under föregående år kan bero på att Covid-19 pandemin gjort allmänheten mer medveten om smittförebyggande åtgärder som gjort att spridningen varit mindre under de senaste åren.
Nu sprids viruset återigen och det är bra att ta förebyggande åtgärder. Särskilt eftersom du kan bli sjuka flera gånger under samma säsong.
Vad är vinterkräksjuka?
Vinterkräksjukan orsakas av virus. Virusfamiljen Calici sprider vinterkräksjukan och boven i dramat heter Norovirus, det virus i familjen som föranleder flest sjukdomsfall av vinterkräksjuka.
Spridningen sker ofta i utbrott eftersom viruset smittar så enkelt som det gör. En droppe avföring eller spya kan innehålla miljontals viruspartiklar varav viruset enkelt sprider sig genom exempelvis en arbetsplats, hem eller annan miljö där vi vistas fler samtidigt. En vanlig plats att bli infekterad är restauranger eller andra miljöer där vi förtär eller hanterar livsmedel. Inkubationstiden är inte så lång som vid exempelvis luftvägsinfektioner och symtom visar sig kort efter att viruset hittat sin väg in i kroppen.
Symtom på vinterkräksjuka
Redan efter 12–48 timmar kan de första symtomen uppvisa sig. Oftast kommer symtom inte ensamma. De vanligaste symtomen är:
- Illamående
- Kräkningar
- Ont i magen
- Diarréer
- Ont i kroppen
- Feber
- Huvudvärk
Just kräkningar är då det uppenbara symtomet på att det kan vara vinterkräksjukan som man insjuknat i.
Hur smittosam är vinterkräksjukan?
- Vinterkräksjukan är mycket smittsam. Viruset sprids på flera olika sätt.
- Kontaktsmitta
- Via livsmedel som hanterats av en sjuk person.
- Förorenat vatten och livsmedlen som vattnet kommer i kontakt med. Läs mer om det här.
Kan jag förebygga vinterkräksjukan?
Vinterkräksjukan orsakas av virus, oftast Norovirus men även s.k Saporvirus, som är mycket föränderliga med många undervarianter. Därför har det varit svårt för forskare att utveckla ett vaccin mot sjukdomen.
Eftersom viruset är så smittsamt och enkelt sprider sig bland allmänheten kan det vara svårt att förebygga men här är fyra konkreta tips för att skydda dig och dina under utbrott av vinterkräksjukan:
- Tvätta händera noga – särskilt innan och efter toalettbesök.
- Använd alltid flytande tvål vid handtvätt. Handsprit räcker inte.
- Under utbrott av viruset – undvik buffé.
- Undvik magsjuka personer.
Så återhämtar du dig efter vinterkräksjukan
Efter vinterkräksjukan kan det kännas lite tufft då kroppen precis gått igenom ett kort men mycket intensivt sjukdomsförlopp. Det bästa du kan göra under sjukdomsperioden och efter för att återhämta dig är att förse kroppen med tillräckligt mycket vätska.
- Drick lite i taget och känn efter i början.
- Använd gärna vätskeersättning.
- Ät så fort det känns okej. Tänk på att förtära snäll mat som exempelvis youghurt, vitt bröd, vitt ris, kokt fisk.
- Om du inte kan äta fast mat ska du istället försöka att få i dig flytande energi som soppa, smoothie eller saft.
Sammanfattningsvis
Vinterkräksjukan orsakas av ett mycket smittosamt virus och man insjuknar mycket fort efter kontakt. Upp till en tredjedel förbli asymtomatiska bärare och viruset kan även sprida sig i luften varav smittspridningen kan bli hög vid utbrott. Du skyddar dig bäst med god handhygien och återhämtar dig bäst genom att dricka vatten och långsamt börja äta mat igen.
Det finns ingen bot mot sjukdomen. För många i riskgrupp kan vård bli aktuellt. För dig som tillhör riskgrupp kan du läsa mer här om vad som gäller för dig om du blir sjuk i vinterkräksjukan.