Den sista söndagen i oktober drar vi tillbaka klockan en timme och det blir officiellt vintertid. Inför vinterhalvåret kan det kännas vemodigt för många. Halvåret bjuder på mycket kul för hela familjen samtidigt som många tycker att det ökade mörkret har en negativ effekt på deras hälsa. Det går dock att förebygga och förbereda kroppen inför vinterhalvårets krav på omställning.
Mindre dagsljus – så tar du tillvara på ljuset under vintern
När det råder vintertid når endast 5% av solens ljus till Sverige. Det märks i genomsnittet av soltimmar under vintern. I november och december kan genomsnittet ligga mellan 0–1 timme solljus per dag. Forskning har visat att våra kroppar behöver ljuset för fungera ordentligt.
Utnyttja det ljus som finns. Ta en kort promenad, innan dagen börjar, på 10 minuter under höstens morgonstunder. Om det inte finns utrymme för det kan du ta en längre promenad under lunchen. Men solljus under morgontiderna väcker hjärnan, varav det är bra att klämma in morgonpromenaden med.
När även morgontimmarna är mörka, närmare vintern, kan det vara värt att investera i en uppvakningslampa. Även artificiellt solljus är nyttigt och det lurar kroppen att dagen startar. Forskning har visat att sådana lampor har en positiv och förebyggande effekt på dess användare.
Ät mer fisk eller D-vitamin berikat kost
D-vitamin är en av de hälsoeffekter som solljus ger oss. På sommaren får vi ett överskott av D-vitamin eftersom vi dagligen tar upp det från solens UV-ljus. Under vintern kan kroppen inte fånga upp något D-vitamin av värde eftersolljuset är alldeles för svagt. Därför behöver vi ta upp det från alternativa källor.
D-vitamin hjälper kroppen att bibehålla en normal muskelfunktion. D-vitamin stärker immunförsvaret och en brist kan därför leda till att man lättare blir sjuk. Dels hjälper det kroppens medfödda immunförsvar och dels det adaptiva immunförsvaret. Det adaptiva immunförsvaret reglerar vårt nervsystem och om nervsystemet är överarbetat eller har brist på vitaminer och mineraler kan det enkelt påverka våra energi depåer och därför även vårt humör.
Här kan du läsa mer om D-vitamin och hur du gör för att bygga en depå inför vintern och att det blir vintertid.
Träna och minska risken för säsongsdepression
Att känna sig trött, hängig eller rent sagt nedstämd är vanligt under vinterhalvåret. Mörkrets effekt är påtaglig och påverkar de allra flesta. Beroende på individen påverkar det såklart olika, men det finns övergripande tendenser som går att generalisera. Säsongsdepression är en sådan tendens. Det finns anteckningar bevarade från 600-talet som beskriver hur skandinaver påverkas av mörkret under vinterhalvåret. Likväl, finns det även tips och tricks bevarade på hur vi motverkar dessa effekter.
Träning gör att kroppen utsöndrar en massa bra substanser. Serotonin, dopamin och melatonin (sömnhormon) regleras bättre när kroppen har en rutin för fysisk aktivitet. När ovanstående ämnen regleras med balans förebygger vi ohälsa, både psykiskt och fysiskt. Försök därför att kombinera, när det går, träning och dagsljus. Det gör en stor skillnad under vintermånaderna, även om det är snålt med soltimmar att fördela träning på.
75–150 minuters låg eller högintensiv träning under veckan räcker för att kroppen ska få hälsofördelar. Under vintern gör dessa hälsofördelar att mörkret och kylan känns lite enklare.
En av de bästa hälsofördelarna är att vi även bygger upp depåerna och muskulaturen till nästkommande sommarhalvår. Det är en win- win!
Legehuset hjälper dig förebygga ohälsa inför vintern
På Legehuset arbetar vi med förebyggande vård till ett prisvänligt pris. Inför vintern är det bra att få koll på vilka depåer det råder brist på. Alla ska ha råd med att se över sin hälsa.