fbpx

Polio

Pris: .................... 320kr
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

Polio har visat sig vara en av de farligaste sjukdom som tur nog inte ha funnits i Sverige, vaccinationen till sjukdomen har man haft sedan 1950-talet, och en del av vaccinationsprogrammet är poliovaccineringen som är av egen fri vilja innefattar de flesta barnen i Sverige.

Förr var polio väldigt farligt sjukdom eftersom det kan dels smittas vidare till andra dels kan leda till mycket svårare konsekvenser, som förlamhet och även dödsfall. Just för att polio vaccinen är verksam så vitt som möjligt, så är det tillräckligt livet ut och det finns även planer på att sjukdomen ska försvinna helt. Tidigare har man utfört detta med smittkoppor, och chanser finns för att polio inom översiktlig framtid inte kommer vara aktuell längre.

När behövs polio-vaccination?

Från 1960-talet och därefter fick de flesta av oss som var födda då vaccinerades mot sjukdomen, då skedde det i flera delar, poliovaccination funkar på ett sätt så att ju fler doser man tar desto bättre och säkrare blir försvaret. Personer som i vuxen ålder inte har vaccination mot polio kommer det dröja längre tills man får tillräckligt med skydd, med tanke på att doseringen måste tas periodvis, först skall man ta tre doser under ett halv års tid och sedan en fjärde dosering efter fyra års tid. Då har man tryggheten mot sjukdomen under hela sin livstid. För de som har vaccinerats mot sjukdomen i yngre ålder eller de som har gjort det för en lång period sedan så kan det vara bra att ta en ny dos när man åker utomlands där polio kan finnas för att säkra sitt skydd ännu mer, särskilt för personer som har bestämt sig för att bo i landet under en längre period.

Har vaccination mot polio några biverkningar?

Det finns två olika alternativ att ta poliovaccinet, du kan antingen ta det som injektion eller oralt. Oral vaccinering är ej aktuell i Sverige, Och detta i och med att oral vaccination kan orsaka biverkningar som kan vara väldigt allvarliga. Enstaka personer som tar detta kan utveckla sjukdomen, men däremot slipper man den risken om vaccinet tas som injektion. Det finns teori om att den typen av poliovaccin kan leda till cancer men det finns inga undersökningar som ha kunnat bevisa en anknytning mellan detta vaccin och cancer, Den biverkan som kan vara det vanligaste är samma som för alla injektioner: det kan förekomma irritation, svullnad och rodnad runt injektionsområdet.