fbpx

Rabiesvaccin

Pris: .................... 1 050kr
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

Sverige är ett av de få länder som sägs vara fritt från rabiessjukdomen, annars finns den i stort sett runt om i hela världen. Detta är en virussjukdom som skadar nervsystemet helt och orsakar delvis förlamning, ofrivilliga rörelser och även en rädsla för vatten. 

Rabies smittar främst från hundar och dess bett men kan även smittas från andra djur. Flera tusen människor dör varje år till följd av rabies, denna sjukdom leder nästan alltid till dödsfall.

När behövs rabiesvaccination?

Eftersom sjukdomen inte finns i Sverige är det få som tar det. Även ifall utlandsresa förekommer brukar inte de flesta bli rekommenderade att vaccinera sig eftersom risken för att bli smittad inte är speciellt stor om man inte befinner sig nära smittbärande djur. I det fallet är det bra att tänka på att vaccinera sig.
Observera att ifall man blir biten av ett djur så kan en vaccination kort därpå förhindra sjukdomen.

Har vaccin mot rabies några biverkningar?

Det är väldigt ovanligt att allvarliga allergireaktioner tillkommer som biverkning av rabiesvaccinet. Biverkningarna som kan uppstå är rodnad och ömhet kring injektionsområdet. Vissa kan även uppleva yrsel eller feber, detta går dock över inom några dagar.