fbpx

TBE (Fästingvaccin)

Vuxen: ................ 400kr
Barn: .................. 350kr
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

Denna neurosjukdomen som kommer ifrån fästingar orsakar hjärninflammation. Dock är det inte endast via fästingbett man kan bli smittad utan smittrisken finns även hos andra djur som bär på fästingar. TBE finns främst i delar av Asien och Europa och hjärninflammationen den orsakar kan leda till väldigt allvarliga fall såsom förlamning eller dödsfall. Det är dock inte alltid så utan det kan även leda till minnesluckor och huvudvärk.

Hur, var och när kan man få TBE?

Riskområdena för TBE är främst naturområden under sommartiden av året. Ifall man vet med sig att man kommer vistas ute i skog och mark är det bra at tänka på att vaccinera sig. Då denna sjukdom ökar mer och mer rekommenderas vaccination för de flesta som befinner sig i riskområden. Mälardalen är främst drabbad i Sverige. Öst- och Centraleuropa klassas också som riskområden.

Vad har TBE vaccin för pris och hur många doser behövs?

TBE vaccinationen räcker inte livet ut och därför tillkommer påfyllnadsdoser för att hålla skyddet. Andra dosen tas cirka en månad efter den första dosen, den tredje dosen tillkommer cirka 12 månader efter den andra dosen. Efter detta är det bra att tänka på att fylla på med en vaccination ungefär vart tredje till femte år. Priserna för vaccinet varierar i Sverige, men vanligtvis brukar det kosta mellan 300 och 400 kronor.

Har TBE-vaccin några biverkningar?

I Sverige finns inga bevisade allvarliga biverkningar på TBE vaccinationen, det är väldigt sällsynt att det förekommer några allvarliga reaktioner. De vanliga biverkningarna kan vara illamående, feber och huvudvärk, detta går dock över inom några dagar.