fbpx

Tyfoid

Pris: .................... 420kr
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

Denna febersjukdom orsakas av en bakterie som kallas för Salmonella typhii. Man smittas genom livsmedel eller vatten, ifall man blir smittad och inte får någon behandling kan denna sjukdom bli livshotande.

Symtomen för tyfoidfeber kan vara hosta, förvirring och blekröda fläckar på buken. De vanligaste symptomen är dock en låg puls och hög feber. Man kan även bli förstoppad vilket sedan kan övergå till diarréer. Eftersom detta kan leda till sår i mag- och tarmkanalen kan det i sin tur leda till en bukhinneinflammation som är livshotande ifall man inte får behandling i rätt tid.

Sjukdomen finns för det mesta i Sydamerika, Sydostasien och Afrika. I samband med vaccination är god hygien det mest effektiva sättet att skydda sig.

När behövs vaccinering mot tyfoidfeber?

Eftersom smittan sprids genom mat och dryck rekommenderas vaccinet till personer som kommer vistas i riskområdena och umgås med lokalbefolkningen där. Det är dock viktigt att fortsätta följa försiktighetsgraderna även om man är vaccinerad mot tyfoidfeber. Vaccinationen rekommenderas även starkt till de som vet med sig att de kommer äta på enklare matställen.

Har vaccin mot tyfoidfeber några biverkningar?

Tyfoidvaccin finns i två former, ena är genom kapslar och den andra genom en spruta. Tar man vaccinet i form av kapslar brukar det inte ge några biverkningar. Att ta vaccinet via en injektion ger inga större biverkningar än rodnad, svullnad och klåda runt injektionsområdet. Några vanliga biverkningar som kan förkomma kan även vara illamående, feber, och huvudvärk.