Covid-19 Vaccination

Legehuset hjälper på uppdrag av Västra Götalandsregionen till med massvaccinationen av Västra Götalands invånare.

All information om tidsbokning och Covid-19 vaccination hittar ni här. Sidan uppdateras fortlöpande med den senaste informationen. Bokningen är nu öppen för alla som är 16 år (född 2005 eller tidigare) och äldre.

Legehuset vaccinerar Västra Götalands invånare mot Covid-19​

På uppdrag av Västra Götalandsregionen har Legehuset fått förtroendet att hjälpa till med massvaccinationen av Västra Götalands invånare.

Totalt rör det sig om 22 stadsdelar i Västra Götaland där Legehuset kommer att bistå med Covid-19 vaccination för fas 4 på sex olika vaccinationsplatser.  Klicka på “Boka” för att se rekommenderad vaccinationsplats för din kommun.

Nu kan alla personer som är 16 år (födda 2005 eller tidigare) och äldre boka en tid för vaccination. Vi erbjuder även drop-in.

Se lediga tider för din kommun genom att klicka på Boka.

Kommuner med tillgängliga tider – V.37

Borås, Biskopsgården, Hammarkullen, Heden, Kungälv, Partille och Öckerö.

Nya tider för vecka 38 släpps senast på torsdag. Håll gärna utkik på vår hemsida och våra sociala medier för information gällande schema för Covid-19 vaccination.

*Vi erbjuder drop-in i mån av lediga tider och tillgängligt vaccin. 

Legehuset vaccinerar Västra Götalands invånare i följande kommuner:

Ale 

Alingsås

Bollebygd

Borås

Göteborg – Hammarkullen

Göteborg – Hisingen

Göteborg – Heden

Herrljunga

Härryda/Landvetter

Kungälv

Lerum

Lilla Edet

Mark

Mölndal

Partille

Stenungsund

Svenljunga

Tjörn

Tranemo

Ulricehamn

Vårgårda

Öckerö

Information om Dos 2

Viktig information om Covid-19 vaccination Dos 2 och vaccinationsbevis genom covidbevis.se

Du som har fått Dos 1 av Covid-19 vaccin kan boka en tid för Dos 2 direkt på hemsidan inom gällande tidsintervall som är mellan 4-7 veckor efter den första dosen.

Du som ännu inte har fått ditt vaccinationsbevis registrerat på covidbevis.se kan höra av sig till oss genom att skicka ett mail till [email protected] så hanterar vi ditt ärende.

Vid frågor, tveka inte på att höra av er till vår support för vaccination i Västra Götaland.
Tel-nr:
 010 550 26 00 (Vardagar 10:00-15:00)

Varför är det bra att vaccinera sig?

Vanliga frågor och svar - Covid-19 vaccination

Massvaccinationen beräknas dra igång i maj eller juni. Så fort den är igång kommer det att finnas en bokningslänk på denna sida. Det kommer även gå att boka tider på 1177.se.

Nej, vaccination mot covid-19 är kostnadsfri för alla som vill vaccinera sig.

Vid frågor, tveka inte på att höra av er till vår support för vaccination i Västra Götaland på telefonnummer:010 750 28 81
(Vardagar 10:00-15:00)

Vi erbjuder drop-in. Notera dock att det är i mån av att lediga tider och vaccin finns. 

Tid för Dos 2 skickas ut automatiskt till dig inom två veckor från att du har fått Dos 1. 

Det går inte att välja vaccin. Vilket vaccin mot Covid-19 du blir tilldelad bestäms av regionen. 

Om en kvinna har en sjukdom eller ett tillstånd som kan innebära en ökad risk för svår sjukdom rekommenderas vaccination även om hon är gravid. Det gäller:

 • Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck.
 • Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
 • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad förmåga att hosta.
 • Kronisk lever- eller njursvikt.
 • Diabetes typ 1 och typ 2.
 • Tillstånd som innebär påverkan på immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Graviditet hos kvinnor som är över 35 år eller har ett BMI över 30 bedöms alltid som en riskgraviditet och de bör därför också erbjudas vaccination mot covid-19.

Det finns inga skäl att ge ett vaccin under första tredjedelen av graviditeten. Därmed rekommenderas vaccination efter 12:e graviditetsveckan. Logistik och rutiner vid ordination av vaccination sker enligt regionala riktlinjer.

I nuläget avvaktar Folkhälsomyndigheten med en generell rekommendation för vaccination till alla gravida, men följer kunskapsutvecklingen.

Generellt erbjuds inte barn vaccination mot covid-19 i nuläget. Barn har generellt en lägre risk än vuxna att drabbas av allvarlig covid-19, enligt den kunskap som finns hittills. Det finns inga definierade riskgrupper för svår covid-19 bland barn och unga. Med barn menas personer som är upp till och med 17 år.

För de barn som ändå riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 på grund av att de har någon bakomliggande sjukdom, kan barnets läkare göra en individuell bedömning. Om läkaren bedömer att vaccinet kan göra stor nytta för att skydda barnet från allvarlig sjukdom i covid-19 kan vaccination erbjudas.

Vaccinationen skapar ett skydd mot allvarlig sjukdom. Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Men det är inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk. Studier pågår för att få reda på hur länge skyddet efter covid-19 vaccin varar och om påfyllnadsdoser kommer att behövas.

Beroende på vilket vaccin som används, tar det olika lång tid och behövs olika antal doser för att ge ett bra skydd mot covid-19. Se listan på frågan under. 

Nedan är den ungefärliga tidsintervallen mellan dos 1 och 2. Regionala skillnader  kan förekomma beroende på den lokala tillgången till vaccin. 

 • Pfizer/BioNTechs vaccin – 7 veckor
 • Modernas vaccin – 6 veckor
 • AstraZenecas vaccin Vaxzevria – 9 veckor
 • Covid-19 Vaccine Janssen – endast 1 dos behövs

Vaccinationen mot covid-19 skyddar dig från att bli allvarligt sjuk. Men vaccinationens effekt på smittspridning har inte studerats i tillräcklig omfattning för att vi ska veta hur mycket vaccinationen bidrar till att stoppa smittan. Med nuvarande kunskap är det viktigt att vi använder alla tillgängliga åtgärder samtidigt.

För att bromsa smittspridningen behöver vi därför, under tiden som vaccinationerna pågår, fortsätta att följa de allmänna råden: stanna hemma vid symtom, håll avstånd till varandra och tvätta händerna ofta.

Det är vanligt att få biverkningar efter vaccinationen mot covid-19. Exempel på biverkningar är trötthet, feber, frossa, muskel- och ledvärk samt huvudvärk. Allt detta är en naturlig reaktion från kroppens immunförsvar, och du kan ta den andra dosen. Du kan läsa mer om biverkningar här.

I särskilda fall ska en läkare bedöma om du ska ta den andra dosen vaccin. Det är om du:

 • behövde sjukvård efter den första dosen vaccin mot covid-19
 • tidigare har haft covid-19 och efter den första dosen vaccin mot covid-19 fick kraftiga biverkningar i form av hög feber och sjukdomskänsla i mer än ett dygn.

Kontakta i dessa fall din vård- eller hälsocentral innan dos två. Det är också viktigt att du eller din vårdgivare rapporterar de misstänkta biverkningarna. Information om hur du gör det finns på Läkemedelsverkets webbplats.

Ja, i dagsläget rekommenderar vi att personer som har haft covid-19 ska vaccineras med två doser (av de vacciner som ges i två doser), även om du redan kan ha ett visst skydd efter sjukdomen. Två doser ger dig ett förstärkt och förlängt skydd mot covid-19.

Ja, alla som är födda 2005 eller tidigare kan nu boka tid för vaccination. Dvs är du 15 år (född 2005) och ska fylla 16 år i år så kan du genomföra en bokning.

 

Efter att man vaccinerat sig med båda doserna, bildas det T-celler i kroppen.  Den immunresponsen brukar ta ca 3-4 veckor. Man kan redan 2-3 veckor efter första dosen få ett litet antal T-celler, men inte tillräckligt för att kunna utläsa ur ett venöst T-cellstest. Läs mer om t-celler här. 

 

Riskgrupp enligt Folkhälsomyndigheten

 • Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).
 • Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
 • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
 • Kronisk lever- eller njursvikt.
 • Diabetes typ 1 och typ 2.
 • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.
 • Downs syndrom

Antalet lediga tider beror helt på hur tillgången av vaccin ser ut i din ort. Så fort vi har tillgång till vaccin så släpper vi fler tider utifrån prioritetsordning. 

Det finns inga garantier på att man få får en tid trots att man skrivit upp sig på reservlistan. Reservlistan utgår från prioritetsordning och du kontaktas endast vid eventuella avbokningar. 

Viktig information om vaccinationsbevis

Just nu kommer det in många frågor kring Covidbevis för vaccination mot Covid-19. Legehuset registrerar och skickar all information för varje vaccination till en systemleverantör. Systemleverantören har just nu driftstörningar i systemet men arbetar på att lösa problemet så snabbt som möjligt. Detta har drabbat alla vaccinatörer som använder den här systemleverantören.

Problemet har även lett till att vissa doser inte registrerats. Felet ligger inte hos Legehuset och vår kundtjänst har därför ingen möjlighet att svara på frågor kring detta.

Vi hoppas på att det är åtgärdat snarast möjligt.