Covid-19 Vaccination

Covid-19 vaccination

Legehuset hjälper på uppdrag av Region Stockholm & Västra Götalandsregionen till med massvaccinationen av Stockholms och Västra Götalands invånare. All information om tidsbokning och drop-in vaccination mot covid-19 hittar ni på denna sida. Sidan uppdateras fortlöpande med den senaste informationen. Läs mer nedan. Nu vaccinerar vi med det uppdaterade vaccinet. Läs mer här.

Legehuset vaccinerar Västra Götalands invånare mot Covid-19​

På uppdrag av Västra Götalandsregionen har Legehuset fått förtroendet att hjälpa till med massvaccinationen av Västra Götalands invånare.

Klicka på ”Boka” för att se rekommenderad vaccinationsplats för din kommun.

Alla personer som är 18 år och äldre kan nu boka en tid för vaccination. Vi erbjuder även drop-in.

*Vi erbjuder drop-in i mån av lediga tider och tillgängligt vaccin. 

Legehuset vaccinerar Stockholms invånare mot Covid-19

Legehuset hjälper på uppdrag av Region Stockholm till med massvaccinationen av Stockholms invånare. Vi erbjuder Covic-19 vaccination till följande grupper:

Dos 3 och 4 erbjuds till de:

 • som har fyllt 18 år, det måste ha gått fyra månader sedan dos 3

Dos 5 erbjuds till de:

 • som är födda 1957 eller tidigare
 • med nedsatt immunförsvar
 • som bor på äldreboende
 • som har hemtjänst eller hemsjukvård
 • som har Downs syndrom och har fyllt 18 år

Vi vaccinerar dos 1-dos 5. Vi erbjuder tidsbokning (endast via Alltid öppet) och drop-in. Helt kostnadsfritt.

Våra mottagningar:

Legehuset Kista – Danmarksgatan 38 , 164 91 Kista. (Utanför Kista Gallerian, mittemot Kista Gallerians busshållplats. )

Öppettider: Mån-sön 10:00-18:00 – Lunchstängt kl 12:00-13:00

Legehuset Hammarby Sjöstad – Jan Inghes torg 2, 120 71 Stockholm

Öppettider: Mån-fre 09:00-16:30 – Lunchstängt kl 12:00-13:00

Viktig information - Västra Götaland

Du som har fått Dos 1 av Covid-19 vaccin kan boka en tid för Dos 2 direkt på hemsidan inom gällande tidsintervall som är mellan 4-7 veckor efter den första dosen.

Du som ännu inte har fått ditt vaccinationsbevis registrerat på covidbevis.se kan höra av sig till oss genom att skicka ett mail till [email protected] så hanterar vi ditt ärende.

Varför är det bra att vaccinera sig?

Vanliga frågor och svar - Covid-19 vaccination

Massvaccinationen beräknas dra igång i maj eller juni. Så fort den är igång kommer det att finnas en bokningslänk på denna sida. Det kommer även gå att boka tider på 1177.se.

Nej, vaccination mot covid-19 är kostnadsfri för alla som vill vaccinera sig.

Vid frågor, tveka inte på att höra av er till vår support för vaccination i Västra Götaland på telefonnummer:010 750 28 81
(Vardagar 10:00-15:00)

Vi erbjuder drop-in. Notera dock att det är i mån av att lediga tider och vaccin finns. 

Det går inte att välja vaccin. Vilket vaccin mot Covid-19 du blir tilldelad bestäms av regionen. 

Om en kvinna har en sjukdom eller ett tillstånd som kan innebära en ökad risk för svår sjukdom rekommenderas vaccination även om hon är gravid. Det gäller:

 • Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck.
 • Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
 • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad förmåga att hosta.
 • Kronisk lever- eller njursvikt.
 • Diabetes typ 1 och typ 2.
 • Tillstånd som innebär påverkan på immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Graviditet hos kvinnor som är över 35 år eller har ett BMI över 30 bedöms alltid som en riskgraviditet och de bör därför också erbjudas vaccination mot covid-19.

Barn 12-15 år erbjuds nu vaccination.

Vaccination är frivillig och kräver samtycke från samtliga vårdnadshavare. Vaccination sker i första hand i skolan, men det är också möjligt att vaccinera sig hos valfri vaccinatör. Vårdnadshavarna får via skolan information om vaccination tillsammans med en blankett för samtycke till vaccination och en hälsodeklaration.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmän vaccination mot covid-19 från 12 års ålder i Sverige. Det är Pfizer/Biontechs vaccin Comirnatyn som ges till barn 12-15 år.

För barn mellan 12 och 17 år rekommenderas minst 7 dagars mellanrum mellan vaccination mot covid-19 och andra vacciner inklusive säsongsinfluensa.

Faktablad till barn och föräldrar om vaccination mot covid-19, Folkhälsomyndigheten.

Vaccinationen skapar ett skydd mot allvarlig sjukdom. Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Men det är inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk. Studier pågår för att få reda på hur länge skyddet efter covid-19 vaccin varar och om påfyllnadsdoser kommer att behövas.

Beroende på vilket vaccin som används, tar det olika lång tid och behövs olika antal doser för att ge ett bra skydd mot covid-19. Se listan på frågan under. 

Du som har fått Dos 1 av Covid-19 vaccin kan boka en tid för Dos 2 direkt på hemsidan inom gällande tidsintervall som är 4 veckor efter den första dosen.

Vaccinationen mot covid-19 skyddar dig från att bli allvarligt sjuk. Men vaccinationens effekt på smittspridning har inte studerats i tillräcklig omfattning för att vi ska veta hur mycket vaccinationen bidrar till att stoppa smittan. Med nuvarande kunskap är det viktigt att vi använder alla tillgängliga åtgärder samtidigt.

För att bromsa smittspridningen behöver vi därför, under tiden som vaccinationerna pågår, fortsätta att följa de allmänna råden: stanna hemma vid symtom, håll avstånd till varandra och tvätta händerna ofta.

Det är vanligt att få biverkningar efter vaccinationen mot covid-19. Exempel på biverkningar är trötthet, feber, frossa, muskel- och ledvärk samt huvudvärk. Allt detta är en naturlig reaktion från kroppens immunförsvar, och du kan ta den andra dosen. Du kan läsa mer om biverkningar här.

I särskilda fall ska en läkare bedöma om du ska ta den andra dosen vaccin. Det är om du:

 • behövde sjukvård efter den första dosen vaccin mot covid-19
 • tidigare har haft covid-19 och efter den första dosen vaccin mot covid-19 fick kraftiga biverkningar i form av hög feber och sjukdomskänsla i mer än ett dygn.

Kontakta i dessa fall din vård- eller hälsocentral innan dos två. Det är också viktigt att du eller din vårdgivare rapporterar de misstänkta biverkningarna. Information om hur du gör det finns på Läkemedelsverkets webbplats.

Ja, i dagsläget rekommenderar vi att personer som har haft covid-19 ska vaccineras med två doser (av de vacciner som ges i två doser), även om du redan kan ha ett visst skydd efter sjukdomen. Två doser ger dig ett förstärkt och förlängt skydd mot covid-19.

Alla som har fyllt 18 år och äldre kan boka en tid för vaccination.

 

Efter att man vaccinerat sig med båda doserna, bildas det T-celler i kroppen.  Den immunresponsen brukar ta ca 3-4 veckor. Man kan redan 2-3 veckor efter första dosen få ett litet antal T-celler, men inte tillräckligt för att kunna utläsa ur ett venöst T-cellstest. Läs mer om t-celler här. 

 

Riskgrupp enligt Folkhälsomyndigheten

 • Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).
 • Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
 • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
 • Kronisk lever- eller njursvikt.
 • Diabetes typ 1 och typ 2.
 • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.
 • Downs syndrom

Antalet lediga tider beror helt på hur tillgången av vaccin ser ut i din ort. Så fort vi har tillgång till vaccin så släpper vi fler tider utifrån prioritetsordning. 

Vill du ha hjälp?

Kontakta oss

Kontakta oss gärna via hemsidan eller ring oss på 010-550 26 00 för att veta mer om våra vaccinationer eller våra andra tjänster.