Kolera

VACCINATION

KOLERA

Kolera

Kolera är en tarminfektion som orsakas av bakterien Vibrio Cholerae och medför kraftiga diarrér och kräkningar som orsakar vätskebrist. För den som är välnärd och frisk i övrigt finns inga större risker för värre symtom än så. Kolera smittar via förorenat dricksvatten och mat. Mot kolera finns vaccin tillgängligt och det intas oralt.

PRIS: 420 kr/dos

820 kr/2 doser

Varaktighet: 15min

När behövs vaccin mot kolera?

Kolera är inte lika allvarligt som det har varit tidigare. Därför rekommenderas vaccin framförallt till personer som planerar att stanna länge i länder där det är vanligt med kolera. Det kan även kännas bekvämt att ta vaccinet för att minimera risken att drabbas av turistdiarré.

Vad är Dukoral?

Dukoral är den vanligaste vaccinet för kolera. Den intas oralt och minst en vecka innan resa. Vaccinet ska tas i två omgångar med minimum en vecka mellan första och andra dosen. För kontinuerligt skydd rekommenderas påfyllnadsdos inom 2  år för vuxna och barn över 6 år. För barn under 6 år ges påfyllnadsdos inom 6 månader. Vaccinet verkar genom att stimulera immunförsvaret i tarmen. Vaccin mot kolera kan ges till vuxna och barn från 2 år.

Har vaccin mot kolera några biverkningar?

Det är inte vanligt med biverkningar av vaccinet. Mildare form av turistdiarré och lättare magproblem kan uppstå och försvinna inom några dagar. Allvarligare reaktioner är extremt ovanligt.

Vill du ha hjälp?

Kontakta Oss

Kontakta oss gärna via hemsidan eller ring oss på 010-550 26 00 för att veta mer om våra vaccination eller våra andra tjänster. 

Kontakta oss