Polio

VACCINATION

POLIO

Polio

Polio har visat sig vara en av våra farligaste sjukdomar. I Sverige är vaccinering mot polio en del av det allmänna vaccinationsprogrammet. Polio är en sjukdom som kan smittas mellan människor och leda till mycket svårare konsekvenser exempelvis förlamning och även dödsfall.

PRIS: 320 kr

Varaktighet: 15min

När behövs vaccin mot polio?

Från 1960-talet och framåt fick de flesta personer som föddes ett vaccin mot polio. Ju fler doser som tas, desto bättre och säkrare blir kroppens försvar mot sjukdomen. Personer som i vuxen ålder inte har vaccination mot polio kommer det dröja längre tills tillräckligt skydd uppnås eftersom doseringen måste tas periodvis. Först tas tre doser under ett halvårs tid, följt av en fjärde dosering efter fyra års tid. Därefter finns skyddet kvar för resten av livet. För de som har vaccinerats mot polio i yngre ålder eller de som har gjort det för en lång period sedan så kan det vara bra att ta en ny dos inför resor utomlands där polio kan finnas för att säkra sitt skydd ännu mer, särskilt för personer som planerar att vistas i landet under en längre period.

Har vaccination mot polio några biverkningar?

Vaccinering mot polio kan göras genom injektion eller oralt. Oral vaccinering är inte aktuell i Sverige eftersom den kan ge då denna kan ge allvarliga biverkningar. Biverkningar som förekommer vid injektion är irritation, svullnad och rodnad kring injektionsområdet

Vänligen välj klinik för tidsbokning.

Boka tid genom att välja mottagning och ledig tid.

Vill du ha hjälp?

Kontakta oss

Kontakta oss gärna via hemsidan eller ring oss på 010-550 26 00 för att veta mer om våra vaccinationer eller våra andra tjänster.