Röda hund

Vaccination

Röda hund

Vaccination mot röda hund - Vi finns i Stockholm, Göteborg, Partille, Linköping och Örebro

Röda hund som även kallas Rubella, är en virusinfektion. Det klassas som en barnsjukdom och är smittsam. Eftersom många barn vaccineras redan vid 18 månader är sjukdomen ovanlig i Sverige jämfört med tidigare. Sjukdomen finns dock runt om i världen och är vanlig i flera länder. Inkubationstiden för sjukdomen är ungefär 2 till 3 veckor och därefter uppkommer röda hudutslag.

Symptomen är vanligtvis feber, snuva, bruna eller blåröda hudutslag, ledvärk och svullna lymfkörtlar.

Eftersom sjukdomen kan ge allvarliga fosterskador om gravida infekteras i tidigt skede av graviditeten är vaccinet en del av det svenska allmänna vaccinationsprogrammet. Det har visat sig vara effektivt och minskat risken för fosterskador med anledning av röda hund.

Boka din tid idag, så hjälper vi dig med din vaccination. Vi vaccinerar mot MPR på alla våra mottagningar i Stockholm, Göteborg, Partille, Linköping och Örebro. Vårt mål är att kunna erbjuda marknadens bästa pris på vaccin mot röda hund, vi erbjuder därför prisgaranti på alla våra vaccinationer*. 

PRIS: 500 kr

Varaktighet: 15min

När sker vaccinering mot röda hund?

Vaccinet ges i form av ett kombinationsvaccin för mässling, påssjuka och röda hund, även kallat för MPR. Detta ges i två doser, varav första dosen ges när barnet är 18 månader och andra dosen ges när barnet går i årskurs 1–2 via elevhälsan. Samtliga individer bör se över sitt eget och sina barns skydd om utlandsresa förekommer då smittspridningen fortfarande kan vara aktuell i flera utvecklingsländer. För den som är gravid är det extra viktigt att se över skyddet då fostret kan fara illa. Om någon smittas tidigt i graviditeten finns det större risk att barnet föds med hjärtfel, syn- och hörseldefekter, hjärnskador och röda hund. Det kan även i vissa fall leda till missfall.

Har vaccin mot röda hund några biverkningar?

Vaccinet tillhör kombinationsvaccinet MPR (mässling, påssjuka och röda hund). Vaccinet innehåller levande försvagade virusstammar av sjukdomarna och biverkningarna från vaccinet kan vara en lättare typ av förkylning. Ungefär 5–10 procent av de som vaccinerar sig kan få bleka utslag och feber i någon vecka efter vaccination. Barn kan drabbas av ledvärk, feberkramp, allergireaktion och kortvarig förstoring av lymfkörtlar. Dessa biverkningar är dock mycket ovanliga.

I vilka städer vaccinerar ni mot röda hund? 

Vi vaccinerar på alla våra mottagningar i Stockholm (Kista, Hammarby Sjöstad och Tyresö), Göteborg, Partille, Linköping och Örebro.

*Hur funkar er prisgaranti på vaccination?

Vi erbjuder prisgaranti mot andra privata vårdgivare på vaccination och läkarintyg. Vi finns i Stockholm, Göteborg, Partille, Örebro och Linköping.

Prisgarantin gäller på ordinarie pris. Prisgarantin gäller inte mot tillfälliga kampanjer samt andra erbjudanden.

Vänligen välj klinik för tidsbokning.

Boka tid genom att välja mottagning och ledig tid.

Vill du ha hjälp?

Kontakta oss

Kontakta oss gärna via hemsidan eller ring oss på 010-550 26 00 för att veta mer om våra vaccinationer eller våra andra tjänster.