Tyfoid

VACCINATION

TYFOID

Tyfoid

Denna febersjukdom orsakas av en bakterie som kallas för Salmonella typhi. Individer smittas genom livsmedel eller vatten. Vid smitta utan behandling kan sjukdomen bli livshotande. Symtom för tyfoidfeber kan vara hosta, förvirring och blekröda fläckar på buken. De vanligaste symptomen är dock en låg puls och hög feber. Personer kan även bli förstoppade vilket sedan kan övergå till diarreé. Eftersom det kan leda till sår i mag- och tarmkanalen kan bukhinneinflammation utvecklas, vilket är livshotande om inte behandling sätts in i tid. Sjukdomen finns främst i Sydamerika, Sydostasien och Afrika. I kombination med vaccination är god hygien det mest effektiva sättet att skydda sig.

PRIS: 415 kr

Varaktighet: 15min

När behövs vaccinering mot tyfoidfeber?

Eftersom smittan sprids genom mat och dryck rekommenderas vaccinet till personer som kommer vistas i riskområdena, äta på enklare matställen och umgås med den lokala befolkningen. Även den som är vaccinerad mot tyfoidfeber behöver vara försiktig.

Har vaccin mot tyfoidfeber några biverkningar?

Tyfoidvaccin finns i två former. Den ena i form av kapslar och den andra genom en spruta. Tas vaccinet i form av kapslar brukar det inte ge några biverkningar. Att ta vaccinet via en injektion ger inga större biverkningar förutom rodnad, svullnad och klåda kring injektionsområdet. I vissa fall förekommer biverkningar i form av illamående, feber, och huvudvärk.

Vill du ha hjälp?

Kontakta Oss

Kontakta oss gärna via hemsidan eller ring oss på 010-550 26 00 för att veta mer om våra vaccination eller våra andra tjänster.