fbpx

Vaxpropp

Vad är öronvax och vaxpropp?

Öronvax skapas hos alla och har en viktig skyddande funktion. Det smörjer huden i hörselgången, skyddar mot vatten och småkryp och motverkar infektioner i hörselgången. Det består av döda hudceller tillsammans med ämnen som producerar av små körtlar i hörselgången. Öronvax avlägsnas helt naturligt genom käkrörelser och kan komma ut som små flagor eller bitar. Kroppen tar därmed hand om rengöringen själv. 

Ibland uppstår en ansamling av öronvax som ger symtom eller finns öronvax som gör det omöjligt för sjukvården att inspektera örat. I sådana fall talar man om vaxpropp. 

Vaxpropp är mycket vanligt, särskilt bland barn, äldre och personer med intellektuell funktionsnedsättning. Man uppskattar att 10 % av alla barn, 5 % av normala friska vuxna, en tredjedel av alla med en intellektuell funktionsnedsättning och upp till 65 % av äldre har vaxpropp

Pris: 300kr

Boka tid

Symtom

Öronvax ger i vanliga fall inga symtom. Vid vaxpropp kan symtomen bestå av smärta, klåda, svullnadskänsla, lockkänsla, öronsus, hosta, yrsel och nedsatt hörsel. Nedsatt hörsel uppstår framför allt om vaxproppen stänger till hörselgången helt. 

Orsak

En vaxpropp uppstår om det blir ansamlingar av öronvax i hörselgången. Det kan bero på olika faktorer: 

     - Främmande material i hörselgången såsom öronproppar eller ett hörapparat kan den naturliga transporten av öronvaxen rubbas.                 Öronvaxet kan då inte komma ut som det ska vilket ökar risken för vaxpropp.
     - Om man petar och kliar i hörselgången kan små skador i hörselgången uppstå vilket gör att produktionen av öronvax ökar. Dessutom           förs öronvaxet längre in i hörselkanalen. Risken för hörselgångseksem och vaxpropp blir då större.
     - Hos personer med trång hörselgång är risken för vaxpropp större.
     - Hos äldre uppstår vaxpropp oftare vilket tros bero på en sämre funktion av huden och att körtlarna i hörselgången fungerar sämre.
     - Hudsjukdomar i hörselgången såsom inflammation av hörselgången eller psoriasis kan göra att det uppstår mer döda hudceller än               vanligt. Det ökar risken för vaxpropp.